Ingredience:
- Červená řepa
- Mrkev
- Kedlubna
- Citronová šťáva
- Podmáslí
- Sůl a pepř
Zelenina je ideálním a nízkokalorickým zdrojem vitamínů a minerálů, a podmáslí je zase ideálním zdrojem pro svaly potřebných bílkovin. Spojením těchto ingrediencí tak můžeme dostat velmi chutný salát, který se hodí třeba jako dietní svačina, nebo svěží jídlo na letní den.
Základem je příprava zeleniny
Co je z hlediska konzumace zeleniny ideální, to je, pokud ji konzumujeme výhradně čerstvou, tedy tepelně neupravenou. Zachová si tak nejvíce vitamínů. Proto zeleninu pouze oloupeme, očistíme a důkladně omyjeme, a můžeme nakrájet na menší kousky, které vložíme do mísy.
Pokud by však na vás přece jenom byla příliš tvrdá, je možné ji v jednom hrnci několik desítek minut podusit, a nechat ji změknout. V takovém případě je ale nutností nechat ji také vychladit alespoň na pokojovou teplotu, a poté pokračovat v přípravě.
Z podmáslí připravíme zálivku
Mezi tím, co máme zeleninu připravenou, můžeme připravit samotnou zálivku. Základ je tedy již zmíněné podmáslí, které osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citronové šťávy. Následně vše důkladně promícháme a jsme připraveni servírovat.
Zeleninu se zálivkou promícháme
Dané ochucené podmáslí poté pomalu přiléváme do mísy se zeleninou a vzájemně důkladně promícháme, aby byl ochucený skutečně každý kousek daného vynikajícího pokrmu. Jakmile jsme spokojeni, můžeme servírovat, a to ideálně s opečenou celozrnnou bagetou, která při dietě také přijde vhod, a doplní nám tak potřebnou vlákninu.