Mediko.cz

Zdravý řepný salát

Červenou řepu možná mnozí z nás znají ze školních jídelen, kde byla typickou zeleninovou oblohou pro českou variantu rizota. Ačkoliv na ní možná mnozí z nás zanevřeli, rozhodně není od věci věnovat jí svůj čas a své chuťové pohárky i dnes. Při správné přípravě, z jaké může vzejít zdravý řepný salát, chutná totiž naprosto dokonale. Základem receptu je poté čerstvá syrová červená řepa, kterou dnes koupíme na pultech většiny supermarketů. Tu můžete doplnit i další zeleninou, ideálně potom mrkví.

Připravte si také dresink

Jelikož chceme, aby vynikla nejenom chuť červené řepy, ale také její barva, je ideální vytvářet pouze jednoduché varianty dresinků. Zde poslouží kombinace citronové šťávy, olivového oleje, posekané plocholisté petržele a také špetka sezamových semínek. Následně stačí trocha soli a popře, popřípadě i moučkového cukru, a dresink je hotov.

Na přípravu řepy jedině v rukavicích

Řepu je třeba před promícháním s dresinkem nejdříve připravit. Prvním krokem je oloupání a následně je ideální ji nastrouhat na silnější nudličky. Při obou procesech nezapomeňte na rukavice. Plně stačí ony gumové chirurgické, prodávané v každé lékárně. A to nikoliv proto, že by šťáva z řepy byla jakkoliv nebezpečná, ale proto, že je velmi intenzivní barvy, kterou byste ze svých rukou smývali i několik dní.

Jakmile je tedy řepa v dresinku, dostrouháme také oloupanou mrkev a následně vše důkladně promícháme. Poté naservírujeme do mísy a pro příjemnější vzhled můžeme ještě drobně posypat již zmíněnými sezamovými semínky. Rázem tak máme dokonalou pochoutku, která je ideální na svěží letní den.