Základem mnoha pokrmů je dnes mouka. Většina z nás zná tu klasickou, která ale na trhu není jedinou možností, kterou lze nejenom koupit, ale také používat. Existuje také semolinová mouka, kterou si dnes mnoho lidí oblíbilo jako zajímavou alternativu. Podívejme se, proč tomu tak je.
Co je to semolina?
Nejprve se podívejme na to, z čeho se taková semolinová mouka vlastně vyrábí. Není třeba myslet na cokoliv složitého, jelikož se jedná o mouku, která se také mele, a to konkrétně z tvrdozrnné pšenice. Následně je taková mouka jak volně prodávána, tak je i základem různých potravin, kam řadíme:
- Kuskus
- Bulgur
- Chalvu
Proč je dobré semolinovou mouku konzumovat?
Podívejme se i na to, z jakého důvodu je semolinová mouka zajímavou, a konkrétně i lepší potravinou, než mouka klasická. Jedním z důvodů je hodnota glykemického indexu, který je nižší. To oceníte ve chvíli, kdy nechcete, aby vám po konzumaci jídla hodnoty krevního cukru vylétly, a potom zase výrazným způsobem klesly. Dále může být pozitivem i vyšší obsah bílkoviny, což je také jedno hlavní pozitivum, pro které je vhodné ji konzumovat.
Symbol kvality
Musíme říci, že semolinová mouka je také jasným symbolem kvality. Kdo si potrpí na potraviny skutečně kvalitní, ten by ji měl vyzkoušet. Nabídne všestranné použití. Nejvíce se potom hodí hlavně na výrobu domácích těstovin, které mají oproti těm běžně prodávaným řadu lepších vlastností. Chuťových i senzorických – například proto, že se nerozvářejí a drží svůj tvar.
Není pro každého
I když je mouka ze semoliny skvělou náhradou té běžné, připomeňme, že není pro každého. Z jakého důvodu? Roli hraje obsah lepku, který je v ní poměrně vysoký. Kdo je tedy na tuto látku alergický, ten musí myslet na to, že se této mouce musí nutně vyhnout. Jinak žádná rizika nemá a hodí se i pro každodenní běžné stravování.