Také patříte mezi milovníky různých zeleninových salátů, ale rádi byste tradiční variace vyměnili za něco netradičního? Potom pro vás máme recept na salát s quinoy. A pokud je pro vás tento název zcela nový a nevíte, o co se konkrétně jedná, pojďme si quinoa představit. Tato rostlina totiž může být známá i pod názvem merlík čínský. A právě tato rostlina produkuje drobné bobule, které patří do čeledi obilovin. A právě ty jsou základem teplé a studené kuchyně, a mnozí je považují za skutečnou pochoutku. Pojďme se tedy podívat, jak na ně.
Quinou je třeba nejprve opražit
Daná semena této rostliny je nutné před konzumací lehce tepelně upravit. K tomu nám stačí dostatečně rozehřátá pánev, na kterou semena nasucho nasypte a pražte zhruba 3 – 5 minut. Následně zalijte trochou zeleninového vývaru a duste dalších 10 minut. Tím jsou připraveny ke konzumaci a k tvorbě salátu. Do něho poté už přidejte pouze další zeleninu.
Možnostem se meze nekladou
Samozřejmě zeleninu můžete použít doslova jakoukoliv, a tak záleží hlavně na vaší chuti. Pokud bychom měli doporučit konkrétní variantu, jsou ideální rajčata, a to jak čerstvá, tak i sušená. Pokud budete chtít salát s nádechem středomoří, přidejte třeba i černé nebo zelené olivy. Poté vmíchejte ještě nasekanou petrželku a základ salátu je hotový.
Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou
Následně už stačí vše pouze dochutit. Plně postačí sůl a pepř a zakápnutí citronovou šťávou. Stejně tak dobré je ale i použití skutečně perfektního olivového oleje. Následně vše ještě jednou promíchejte a můžete podávat. A jelikož quinoa je obilovinou, není třeba žádné pečivo a salát můžete jíst jenom tak, zcela samotný. Ideální volba například při zdravé svačině.