Garnát patří mezi pokrmy označované jako mořské plody, a v mnoha případech je spojován také s krevetou. Ve skutečnosti jsou si tito živočichové poměrně podobní, ale určité rozdíly mají. Především v tom, že se lehce liší svým krunýřem, často i velikostí a v neposlední řadě i jinou skupinou, ve které v živočišné říši žijí. Z hlediska gastronomie jsou ale velmi podobnými živočichy, a pokud ochutnáme obě dvě možnosti, pravděpodobně rozdíl nepoznáme. A když, tak minimální. Dnešním tématem je ale salát z garnátů, a tak by měly být onou surovinou právě garnáty.
Čerstvé nebo vařené?
Pokud tuto zdravou delikatesu kupujeme, máme podobně jako u výše zmíněných krevet na výběr. Buď lze koupit čerstvé, včetně svého krunýře, ze kterého je nutné garnáty vyloupnout. Stejně tak je ale možné koupit čerstvé a již vyloupané. Poslední variantou jsi vařené a vyloupané, které jsou samozřejmě na přípravu nejjednodušší. Zde ale pozor na jejich skutečnou čerstvost.
Jednoduchá zálivka je základem
Jelikož při přípravě nechceme nijak přebít chuť masa, jako zálivka plně stačí kvalitní olivový olej s trochou citronové šťávy, soli a pepře. Následně už připravíme samotný salát. Ideální je listový, a to různé druhy. Nic nezkazíte saláty jako frizé, či se salátem římským. Ideální je salát trhat než krájet, jelikož na talíři vše vypadá mnohem vzdušněji a příjemněji. Poté už stačí zálivku s jednotlivými listy a garnáty důkladně promíchat, nechat pár minut odležet, a můžeme konzumovat, ideálně s lehce opečenou celozrnnou bagetou.
Jak garnáty tepelně upravit?
Pokud si ale chcete připravit salát z garnátů, a koupíte jejich syrovou variantu, je ideální postupem nikoliv vaření, ale spíše restování. Ideální je trocha másla s olivovým olejem, a prudké opečení z obou stran. Garnáty poté necháme vystydnout, a následně je postup stejný, jako v případě koupě vařené varianty. A pokud je přece jenom budete chtít uvařit – vhoďte je na pár minut do vařící vody.