Ingredience:
- Růžičková kapusta, ideálně čerstvá
- Hrst mandlí
- Kvalitní máslo
- Extra panenský olivový olej
- Sůl a pepř
Růžičková kapusta je mnohými nenáviděné jídlo, ale ve skutečnosti se jedná o velmi chutnou a zdravou zeleninu. Stačí totiž správná příprava a z něčeho tak obyčejného může vzniknout báječná zeleninová příloha, nebo i samotné zeleninové jídlo.
Kapustičky nejprve uvaříme
Prvním krokem v přípravě je samozřejmě nutnost si dané kapustičky uvařit, a to ve vroucí osolené vodě. Vařit je třeba tuto zeleninu alespoň 15 minut, aby důkladně změkla, a to i ve svém středu. Jakmile se tak stane, můžeme si na pánvi rozpustit máslo, které smícháme s trochou oleje. Tento postup je nutný proto, aby se nám máslo tolik nepálilo. Následně do másla přidáme uvařené kapustičky a necháme je velmi jemně a pomalu restovat a samozřejmě prohřívat, čímž se dokonale spojí s chutí másla.
Mandle opražíme nasucho
Mezitím si připravíme mandle. Ideální je mít buď celé, nebo nakrájené na plátky. Ty vhodíme na rozpálenou pánev a nasucho je pražíme, dokud nejsou na skus měkčí, než ve svém syrovém stavu. Následně je přidáme na pánev k máslu a kapustičkám a také necháme prohřát, a to zhruba 5 minut, aby také nasákly chuť čerstvého másla.
Servírujeme ideálně k masu
Jakmile je hotovo, můžeme servírovat. Růžičková kapusta je skvělou přílohou například k vepřovému masu. Přidáme tedy několik růžiček na talíř, přelijeme máslovou omáčkou s kousky mandlí. Vše lehce osolíme a opepříme, a již nám nic nebrání vychutnat si tento velmi delikátní pokrm. Zajímavou variací může být dát vše ještě na několik minut zapéct do trouby, a to pod gril.