Pokud se mluví o redukčních dietách, mají často jedno společné, a to je důraz na to, abychom během daného procesu přijímali co možná nejméně energie. Logicky tak docílíme úbytku váhy, jelikož pokud tělo vydá více, než přijme, tak samozřejmě spaluje tuky. Daná redukční dieta by se poté dala rozdělit do dvou hlavních variant, a to na dlouhodobou a také krátkodobou dietu. Je jasné, že obě dvě možnosti se od sebe poměrně liší, a to hlavně v náročnosti tohoto procesu.
Krátkodobá redukční dieta přináší hlad
Pokud bychom se podívali na krátkodobé redukční diety, tak ty jsou založeny především na nízkokalorické skladbě potravin. Většinu tak tvoří hlavně zelenina, a to v malých porcích. Při těchto dietách je však nezbytné, aby byly drženy skutečně pouze několik dní, maximálně potom jeden týden. A to z toho důvodu, že tělu chybí potřebné živiny a mnohé další látky, a to například bílkoviny, ale i zdravé tuky, nebo třeba sacharidy.
Při krátkodobých redukčních dietách se dostavují i potíže
Není tak žádnou výjimkou, že během krátkodobé redukční diety může dojít k mnoha problémům, jako jsou nevolnosti, únava, ochablost, nebo také bolesti břicha. V takových případech by měla být daná redukční dieta co nejrychleji ukončena, nebo by mělo být tělu dodáno dostatek potřebných živin. Například vitamínů z ovoce, sacharidů z těstovin, nebo bílkovin z masa. Tím se tak opět dostane do režimu standardního fungování.
Jak je na tom dlouhodobá redukční dieta?
Pokud bychom se zaměřili na dlouhodobou variantu, ta je oproti předchozí variantě mírnější, ale na druhou stranu je nutné počítat s tím, že úbytek váhy je o něco pomalejší. Často je však založena především na zdravější stravě, která ale zůstává pestrá. Tělu tak nechybí zmíněné bílkoviny, ale třeba ani sacharidy, nebo vláknina. Přesto je třeba neustále počítat přijatou energetickou hodnotu, a potraviny s množství sacharidů omezovat na nejnižší možnou mez. Díky tomu totiž bude tělo využívat energii z uložených tuků, a tím je spalovat.
Správný jídelníček je základ
U dlouhodobé redukční diety je tak často základem jídelníček, nejčastěji napsaný od dietologa. Ten obsahuje poměrně rozsáhlou skladbu jídel, kde nechybí ovoce a zelenina, bílé maso, kvalitní salám, nízkotučné mléčné výrobky, těstoviny, rýže, ryby, ořechy, ale i celozrnné pečivo. Správnou skladbou a správným dávkováním tak skutečně dochází k tomu, že začínáme pomalu hubnout.
Pohyb je samozřejmostí
A ačkoliv u první zmíněné možnosti, tedy u krátkodobé diety se s pohybem moc nepočítá, u té dlouhodobé je často doporučován. A to proto, že tělo má z čeho čerpat, nemělo by se cítit unavené, a tak logicky můžeme pohybem zrychlit náš metabolismus a tak zrychlit také celkové spalování našich tukových zásob. Stejně tak lze ale zpevnit i svalstvo, a to posilováním. V tomto případě ale tolik nehledíme na váhu, jelikož tím, že vytváříme svaly, naši hmotnost logicky můžeme lehce zvyšovat, a přitom reálně hubneme.