Mediko.cz

Proteinová dieta

Proteiny jsou nedílnou součástí mnoha potravin a také látky, bez kterých se naše tělo neobejde. Konkrétně potom naše svaly, které díky nim mohou lépe růst. I proto jsou proteiny velmi často součástí stravy mnoha sportovců, ale také kulturistů. Samozřejmě ti je nejčastěji čerpají z různých doplňků, ale to neznamená, že se nedají čerpat i z běžné stravy. A právě na tu klade důraz proteinová dieta, která je založena na skladbě jídelníčku, který jich obsahuje dostatečné množství. Máme-li být konkrétní, tak vzhledem k celkovému počtu přijaté energie by měly proteiny mít zastoupení ze 40 procent.

Proteiny jsou běžné bílkoviny

Ačkoliv je často užíváno slovo protein, není tato látka ničím jiným, než běžnou bílkovinou. A ty kromě toho, že dokážou podpořit růst svalů, dokážou také umožnit našemu tělu hubnout. Tedy pokud při dietě výrazně omezíme sacharidy, ze kterých tělo jinak čerpá. Pokud je totiž nemáme, musí tělo sahat do vlastních zdrojů, a to do těch, které jsou uloženy právě v tukových zásobách. Stejně tak ale začíná štěpit také bílkoviny, ze kterých může energii čerpat. Ty jsou však oproti sacharidům mnohem přijatelnějšími, ba i zdravějšími látkami.

Základem potravy je kvalitní netučné maso

Pokud bychom měli charakterizovat jednotlivé potraviny, a to s ohledem na množství bílkovin, potom jasně vede maso. Ideální je samozřejmě to bílé, a to jak kuřecí, ta i krůtí. Kromě toho, že obsahuje bílkoviny je také velmi málo tučné. Problémem ale není ani maso hovězí, které již bývá o něco tučnější, ale z hlediska bílkovin taktéž na velmi dobrých hodnotách. Totéž lze říci i o vepřovém masu, ale v tomto směru je nejlepší sáhnout buď po kýtě, nebo panence. Jiné druhy už jsou tučné příliš.

Velmi dobrou volbou jsou ale také ryby, které kromě bílkovin obsahují také omega3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Mimo to ale obsahují i řadu dalších zdravých látek. Velmi kvalitní volbou je ale i zvěřina, která vyniká množstvím bílkovin, velkým množstvím železa a skutečně minimálním množstvím tuku. Navíc je zvěřina skutečnou pochoutkou.

Mléčné výrobky jenom ty nízkotučné

Je logické, že dalším zdrojem bílkovin jsou mléčné výrobky. A to od samotného mléka, po sýry, jogurty, nebo i tvarohy. Zde je ale třeba dbát toho, aby dané produkty byly s minimálním obsahem tuku, jinak by proteinová dieta rozhodně nebyla natolik účinná, jak by měla být. Stejně tak je nutné dát pozor i na různé celozrnné nebo cereální výrobky, u kterých zase hrozí riziko toho, že budou mít větší množství sacharidů, které bychom měli v této dietě také co nejvíce eliminovat.

Co může pomocí dále?

Dalšími potravinami, které jsou na bílkoviny bohaté, jsou vejce, nejlépe samozřejmě bílky. Ty potěší i svým nízkým obsahem cholesterolu. Podobně je na tom ale také sója, která navíc potěší tím, že cholesterol dokonce snižuje. Posledním příkladem jsou poté všechny typy luštěnin, ideálně tedy hrách, fazole nebo čočka.

Jak by měl vypadat jídelníček?

Základ potravin, které proteinová dieta obsahuje, je tedy jasné. K tomu všemu už stačí přidat čerstvé ovoce a zeleninu, a také dostatek tekutin. Tím je základ jídelníčku dán. Poté stačí dodržovat zásady zdravého stravování, a to alespoň 5 jídel denně, dbát na pestrost stravy a snažit se, abychom se nepřejídali.

Součástí diety by samozřejmě měl být i pohyb. Vzhledem k nedostatku sacharidů, kdy se můžeme cítit unaveněji, jsou lepší jednodušší formy pohybu, jako je třeba svižnější procházka, nebo pozvolná jízda na kole. A to ideálně třikrát týdně, a po dobu alespoň 30 minut. Tím totiž podpoříme spalování tuků, ale využijeme bílkoviny i na zpevnění našich svalů.