Mediko.cz

Pomerančové palačinky

Ingredience:

Palačinky jsou oblíbeným sladkým jídlem, ale také oblíbeným dezertem v mnohých restauracích. Ačkoliv nejčastějšími variacemi jsou ty s tvarohem nebo čokoládou, my se podíváme na o něco zdravější, pomerančovou variantu.

Smícháním ingrediencí připravíme těsto

Prvním krokem je logicky příprava těsta, které vznikne smícháním hladké mouky, mléka, špetky soli a cukru, a samozřejmě i vejce. Vše důkladně promícháme buď ručně, ale mnohem lepší volbou je použít ruční šlehač. Jakmile je těsto hotové, doporučuje se také přidat do něho polévkovou lžíci perlivé vody. Těsto by mělo být tekuté, bez hrudek. Pokud se objeví, je třeba ho přecedit, nejlépe přes běžný cedník.

Připravíme si pomerančový sirup

Jelikož se jedná o pomerančové palačinky, je nezbytné vytvořit si chutný a přírodní pomerančový sirup. Prvním krokem je příprava karamelu, kdy jednoduše na pánvi rozpustíme třtinový cukr. Zde je nutné dávat pozor, abychom ho nespálili. Jakmile je karamel vytvořený, přilijeme malého panáčka pomerančového likéru a ten necháme vyvařit, čímž se odpaří alkohol a zůstane pouze chuť. Poté už zakápneme šťávou z jednoho až dvou čerstvých pomerančů, provaříme, sundáme z ohně a přidáme kousek dobře vychlazeného másla, které pomalu rozpustíme. Následně vše necháme pomalu prohřívat na co nejmírnějším plameni, abychom daný sirup udržovali teplý, ale zároveň ho nevařili.

Pustíme se do smažení palačinek

Následně už se můžeme pustit do samotných palačinek. Je třeba dobře rozpálená pánev, na kterou nalijeme těsto v tenké vrstvě. Palačinky se dělají poměrně rychle, proto je třeba dát pozor na spálení. Jakmile je z jedné strany opečená, opečeme ji i z druhé stany. Jakmile je hotová, vložíme ji do připraveného pomerančového sirupu, ve kterém ji necháme lehce „vykoupat“ a následně již můžeme servírovat, a daným sirupem ji i lehce přelít. Tím získá ještě intenzivnější chuť právě po kombinaci pomeranče a přírodního domácího karamelu.