Cuketa patří mezi poměrně zapomínanou zeleninu. Přitom variací, s jakými ji lze připravit, je na několik desítek. Oblíbená je jak v grilované variantě jako příloha, tak i jako varianta hlavního jídla. A tou jsou právě plněné cukety se zeleninou, které si nyní společně připravíme. Jejich příprava rozhodně není nijak složitá, a k ostatním ingrediencím patří pouze to, co seženeme snad v jakémkoliv obchodě. Kromě cuket si tedy připravíme také mrkev, čerstvá rajčata, cibuli a rajčatový protlak.
Cukety připravíme na plnění
Prvním krokem je samozřejmě to, připravit si cukety k tomu, abychom je mohli naplnit. Tento postup je velmi jednoduchý, a stačí je rozříznout na polovinu, a vydlabat jejich dužinu. Tu rozhodně nevyhazujeme, jelikož bude součástí i samotné náplně. Takto připravené cukety tedy dáme stranou a pustíme se k přípravě právě toho nejdůležitějšího, čím je naplníme.
Postup podobný, jako u boloňské omáčky
Pokud si nejste jisti se samotnou přípravou náplně, věřte, že je velmi podobná jako v případě boloňské omáčky na špagety. Ostatně i proto některé recepty počítají také s kvalitním hovězím masem. My ale připravíme čistě zeleninovou variantu. Na pánvi tedy lehce osmahneme cibuli, ke které přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, čerstvá rajčata a dužinu z cukety. Po chvíli restování přidáme také utřený česnek, který dodá samotné směsi dokonalou vůni. Jakmile je i ten lehce zarestovaný, přidáme pár lžiček rajčatového protlaku a vaříme do té doby, dokud směs výrazněji nezhoustne – tedy dokud se nevypaří veškerá voda.
Směsí naplníme cukety a dáme zapéct
Následující krok už je velmi jednoduchý, jelikož začneme plnit ony vydlabané cukety. Náplní rozhodně nemusíte nijak šetřit, jelikož čím více jí použijete, tím bude výraznější. Následně už stačí cukety vyskládat na plech s pečícím papírem, a vložit do rozehřáté trouby, a to na 180 stupňů Celsia. Takto je pečeme zhruba 30 – 50 minut, dokud nebudou cukety měkké a náplň nebude na svém povrchu lehce zhnědlá. V tom okamžiku můžeme vyndat a ihned servírovat.