Rýže je v dnešní době ideální přílohou nejenom různých omáček nebo masových směsí na způsob takzvané „číny“, ale je také tou nejdůležitější přísadou, pokud vaříte rizoto. Pokud však máte dost příprav, které souvisejí pouze s běžným vařením, přinášíme vám možnost obměny, kdy výsledkem bude chutná pikantní rýže. Samotný recept je přitom velmi jednoduchý. Kromě rýže, ideálně nějaké kvalitnější, si totiž stačí připravit chilli papričku nebo feferonku, dijonskou hořčici a také česnek.
Základem je pálivá omáčka
Rýži uvařte standardní cestou, a to ideálně podle návodu na sáčku nebo krabici. Mezitím, co se vaří, si však připravte základ pro onu pálivou omáčku, kterou následně do rýže vmícháte. Základem je nakrájet si chilli papričku – pro pálivější efekt i se semínky, a k ní přidat také nadrobno nakrájený česnek. Obojí vložte na pánev s kvalitním olivovým olejem a velmi pomalu a pozvolna restujte. Z obou ingrediencí se tak uvolní ona výrazná chuť, a právě olivový olej bude jejím nositelem. Jakmile je vše orestováno, vmíchejte také lžičku dijonské hořčice, která vše ještě umocní.
Rýži přisypte do pánve a krátce orestujte
Jakmile je rýže uvařená, je důležité nechat ji dostatečně okapat. Poté vám už nic nebrání přidat ji do pánve, zvýšit plamen a vše krátce promíchat a orestovat. Rozhodně ale nerestujte dlouho, jelikož by vám rýže ztvrdla. Jakmile je hotovo, můžete podávat – a to buď jako přílohu, nebo třeba i jako samostatné jídlo.
Místo hořčice zkuste wasabi
A pokud vás lákají různé pálivé kombinace, máme pro vás ještě jeden tip, který v souvislosti s danou přípravou rozhodně využijete. Místo hořčice totiž můžete využít křen wasabi, který jde s rýží také velmi dobře dohromady. Ostatně to dokazuje i japonská kuchyně, konkrétně sushi. Rozhodně ale nic nezkazíte, pokud přidáte i pár kapek kvalitní sojové omáčky. I ta dodá samotnému jídlu šmrnc.