Tofu je známé především jako náhražka masa, která je poměrně bohatá na různé bílkoviny. Samozřejmě varianty přípravy mohou být různé, a kromě teplé kuchyně se dá tofu použít i v té studené. Zde se naplno projeví pozitiva, a to již zmíněné bílkoviny, které jsou ideálními látkami, pokud chceme držet dietu. A jedním z netradičních receptů, který si lze z tofu připravit, může být i pikantní dip, do kterého můžeme následně namáčet třeba grilovanou zeleninu, nebo třeba i celozrnné pečivo. Příprava je samozřejmě velmi jednoduchá a zvládne ji každý.
Stačí několik základních ingrediencí
K samotné přípravě potřebujeme samozřejmě tofu, trochu olivového oleje a citronové šťávy, česnek, sůl a pepř. To vše stačí pokrájet na menší kousky, vložit do mísy, a jednoduše rozmixovat. Samozřejmě pro dosažení požadované konzistence pomalu přidáváme olej, dokud nevznikne hustota, kterou chceme. Přidáním většího množství citronové šťávy můžeme zvýšit kyselost, pepřem zase onu pikantnost.
Přiostřete papričkou
Komu by však byl pepř přece jenom málo, má i další možnost, jak dosáhnout oné pikantnosti. Dokonalou možností je chilli paprička, nebo feferonka. Tu může skvěle nahradit také sušené drcené chilli prodávané ve formě práškového koření. Množství samozřejmě závisí hlavně na našich chutích.
Nezapomeňte dobře vychladit
Tím, že smícháme všechny suroviny, ale samotná příprava nekončí. Zde je třeba nechat dip důkladně vychladit, a to hlavně proto, aby se mohli jednotlivé chutě lépe propojit. Především potom česnek, ze kterého se po 30 – 60 minutách v lednici dokonale uvolní jeho aroma, které při konzumaci oceníme. Následně už je vše připraveno k první ochutnávce, při které se nemusíme bát toho, že bychom jakýmkoliv způsobem hřešili při naší dietě. Při ní je totiž tento pokrm třeba ideální svačinou, která vám skvěle zachutná.