Fíky jsou oblíbeným exotickým ovocem. Dnes sice nejčastěji konzumujeme jejich sušenou a balenou variantu, kterou kupujeme hlavně v době vánočních svátků. Vzhledem k obsahu vitamínů, minerálů, ale třeba také vlákniny jsou ideální volbou kdykoliv během roku. V tomto případě je ale lepší sáhnout po jejich čerstvé variantě, a připravit si tak skutečně lahodné pečené fíky s medem. Jejich příprava je nejenom rychlá, ale samozřejmě také velmi jednoduchá a zvládne ji každý.
Kromě fíků si připravte med a ořechy
Základem receptu jsou tedy fíky, ke kterým budeme potřebovat také med a ořechy. Je jedno, zda zvolíte vlašské nebo lískové. Důležité je jejich nasekání na drobné kousky, které následně smícháte s medem. Tím tedy máme připravenou samotnou náplň, kterou budeme fíky plnit. Nemusíte mít obavy, jelikož je to snazší, než si myslíte.
Fíkům odstraňte stopky a trychtýřovitým pohybem lehce vydlabejte
Tento postup sice patří v celé přípravě k těm nejsložitějším, ale po pár pohybech budete mít vše v ruce. Vydlabaný vnitřek však nevyhazujte, ale smíchejte ho s připravenou medovou směsí a teprve poté plňte vydlabané fíky. Jakmile máte hotovo, zbývá už to nejdůležitější, a to nakladení fíků na plech, pokrytý pečícím papírem.
Mezitím si můžete rozehřát troubu, a to na 180 stupňů Celsia. Následně do ní celý plech vložíme a takto pečeme zhruba 15 – 20 minut. Je důležité, aby fíky dostatečně změkly, ale zároveň je třeba dávat pozor, abychom je případnou delší dobou přípravy nespálili.