Chystáte se na dovolenou do Egypta, nebo se vám jen stýská po této sluncem prohřáté zemi? Zkuste si doma uvařit národní egyptský pokrm košarí a přeneste se do země pyramid prostřednictvím chutí.
Košarí, psáno též košari, koshary, koshari či kushari je především pouliční jídlo, určitě ho však najdete i v některých restauracích. Jde o směs čočky, těstovin a rýže s kořeněnou rajčatovočesnekovou omáčkou posypanou smaženou cibulkou a cizrnou. Jídlo lze považovat za vegetariánské, protože na jeho přípravu se nepoužívají žádné živočišné výrobky. Připravte si tento pokrm u vás doma a vyzkoušejte chutě Egypta.
Ingredience – základ
- 250 g cizrny (lze použít sterilovanou)
- slunečnicový olej
- 1 ks cibule
- 2 plechovky těstovinových nudliček
- 250 g rýže
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 250 g čočky
- 250 g těstovin (makarony, kolínka… nebo kombinace)
- sůl, pepř
Ingredience – rajčatová omáčka
- cibule
- 4 stroužky česneku
- slunečnicový olej
- 800 g konzervovaných drcených rajčat
- 2 plechovky rajčatového protlaku
- sůl
- podle chuti: jablečný nebo hroznový ocet, šťáva z citronu, chilli paprička, pepř, koriandr, římský kmín, kurkuma, fenykl…
Postup
- Pokud nepoužíváme sterilovanou cizrnu, den předem ji namočíme.
- Další den cizrnu propláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
- V dalším hrnci si rozpálíme olej a na něm usmažíme do křupava na kolečka nakrájenou cibuli. Následně ji ideálně děrovanou naběračkou vyndáme a dáme osušit na papírovou utěrku od zbytečného oleje.
- Do stále horkého oleje vložíme polévkové nudličky a smažíme je, dokud nezezlátnou. Pak přisypeme rýži, promícháme a přilijeme vývar. Přivedeme k varu a necháme vařit, dokud rýže nebude hotová.
- Čočku propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu.
- Stejně tak připravíme těstoviny a po slití vody do nich vmícháme lžíci oleje, aby se nám neslepily.
- Mezitím, co se nám vaří vše výše zmíněné, si připravíme omáčku. Nakrájenou cibuli uvaříme v troše vody do změknutí. Následně ji osmažíme na oleji spolu s česnekem. Rajčata rozmixujeme a přidáme je s protlakem k cibuli a česneku. Osolíme a podle chuti přidáme i další koření, jako je pepř, kmín, koriandr, chilli nebo ocet. Na mírném ohni necháme probublávat cca 15 minut.
- Těstoviny, čočku a rýži může promíchat nebo nechat zvlášť a servírovat na talíř nebo do misky po vrstvách (těstoviny, rýže, čočka). Na směs nalijeme rajčatovou omáčku a posypeme cizrnou a smaženou cibulí. Dobrou chuť!
Zaujalo vás toto jídlo? A co kdybyste ho ochutnali v samotné zemi faraonů? Pojeďte na dovolenou s CK Blue Style a poznejte Egypt na vlastní kůži!
Zdroj náhledových obrázků: Shutterstock, Blue Style a.s.