Mediko.cz

Medově-zázvorová zmrzlina

Zmrzlinu miluje každý, a během léta se jedná o ideální možnost, jak se osvěžit. Samozřejmě v tomto směru byste měli zapomenout na prefabrikované práškové varianty, které jsou dnes dostání v tuzemských cukrárnách. V rámci vašeho zdravého životního stylu si můžete vytvořit nejenom zdravější, ale také mnohem chutnější variantu. A k ní vám budou stačit pouhé tři suroviny. Jak už napovídá sám název receptu, a to medově-zázvorová zmrzlina, připravíme si med a zázvor, který doplníme o bílý nízkotučný jogurt.

Med se zázvorem provaříme

Prvním krokem je příprava zázvoru. Ten bychom měli nejenom důkladně oloupat, ale také nakrájet na drobné kousky. Pokud však v dané zmrzlině nechcete, aby byl tak výrazně viditelný, je možnost ho také nastrouhat na jemném struhadle. Následně ho smícháme s medem a trochou vody, a danou směs přivedeme k varu. Nejenom, že tím zázvor výrazněji změkne a usnadní nám následnou konzumaci, ale také dojde k příjemnému propojení obou chutí. Takto velmi pomalu s případným přiléváním vody vaříme zhruba 15 minut. Po ukončení vaření by měla mít směs stále medovou konzistenci. Pokud ano, můžeme nechat lehce vychladit.

Přidáme jogurt a mrazíme

Jakmile je směs vychlazena na pokojovou teplotu, přidáme jogurt a vše důkladně promícháme. Následně už stačí naplnit případné zmrzlinové formy nebo jiné nádoby, a vložit do mrazáku. Zde už stačí nechat důkladně ztuhnout. Počítejte s tím, že ideální doba je v závislosti na velikosti daných forem 6 – 10 hodin. Následně je zmrzlina hotová a připravena k podávání jako chutný dezert.

Nebojte se alternativ

Daný postup samozřejmě nemusíte využívat výhradně v kombinaci se zázvorem. Do zmrzliny lze stejně dobře přidat například kousky vlašských nebo lískových ořechů. Stejně tak lze do vychladlé medové směsi vmíchat drobné části kvalitní čokolády, popřípadě i nadrobno nakrájené oblíbené ovoce – samozřejmě tvrdšího charakteru. Případnou alternativu ale může nabídnout také ochucený jogurt.