Mediko.cz

Losos s kari kořením

[dropcap]J[/dropcap]íst během diety ryby je rozhodně velmi správné a samozřejmě také velmi zdravé. A to z toho důvodu, že ryby obsahují především řadu zdravých tuků, které jsou pro naše tělo prospěšné. V tomto směru se doporučuje mít rybu nejméně jednou za týden. A pokud vám dochází inspirace, je skvělou variantou třeba losos s kari kořením. Tato mořská a poměrně tučná ryba je dnes bez problémů k dostání ve většině obchodních řetězců, a to jak v čerstvém, tak případně ve vakuovaném, nebo mraženém stavu. Čerstvá ryba je ale nejlepší volbou – navíc lze koupit již hotový filet bez kostí a kůže.

Stačí, olivový olej a kari

Před samotnou přípravou si rybu naložíme, a to ideálně na 2 hodiny. Jednoduše smícháme kari koření a olivový olej a touto směsí rybu důkladně pomažeme. Důležité je, že v této fázi ještě nesolíme, jelikož sůl by mohla z ryby zbytečně vytáhnout její šťavnatost. Proto tedy budeme solit až na závěr, před samotným podáváním. Takto připravenou rybu tedy vložíme na 2 hodiny do lednice.

Před přípravou ji necháme na 30 minut v pokojové teplotě

Zhruba půl hodiny před tím, než rozpálíme pánev, rybu vyndáme z lednice. Je to proto, aby nebyla tak studená a nezažila na pánvi velký teplotní šok. Následně tedy už stačí rozehřát pánev a lososa na ní vložit. Zprudka opečeme z jedné strany, aby se ryba zatáhla, a snížíme plamen a necháme pomalu dělat. Před otáčením opět přidáme výkonu sporáku, aby se důkladně zatáhla i druhá strana ryby. Poté opět snížíme a doděláváme postupně. Následně už můžeme servírovat – ideálně se svěžím salátem. Samozřejmě po vložení na talíř nezapomeneme osolit, ideálně mořskou hrubozrnnou solí.

Rybu nelze vysušit

Pokud máte z přípravy ryb obavy, u lososa jsou téměř zbytečné. Pokud koupíte hotové filety, nemusíte se starat o jednotlivé porce, ani kosti. Navíc losos je natolik tučný, že i pokud přípravu přetáhnete, ryba se vám nevysuší. Pokud ji naopak děláte málo, takzvaně medium, také to není problémem, jelikož lososa lze jíst i syrového. Je totiž častou přísadou pochoutky zvané jako sushi.