Také jste milovníci dobré kávy? Potom tento nápoj jistě konzumujete ve formě horkého nápoje. V létě je ale mnohem chutnější a více osvěžující ledová varianta, a jednou z možností je jistě ledová káva s vanilkou. Pojďme se společně podívat, jak si ji vlastně připravit. Daný postup rozhodně není nijak složitý – právě naopak. Zvládne ho každý z nás, a v létě je pití ledové kávy dokonale osvěžující.
Základem je kvalitní káva
Základem tohoto nápoje by měla být skutečně silná káva, kterou si připravíme standardním způsobem. Tedy kávu uvaříme buď ve specielní konvici, v kávovaru, nebo ji pouze zalijeme vodou. Samozřejmě čím kvalitnější káva a tím kvalitnější příprava, tím lepší bude i samotný výsledek. Jakmile máme kávu hotovou, můžeme se pustit do další fáze, kdy je potřeba získat onu potřebnou vanilkovou vůni.
Ohřejeme mléko s vanilkovými lusky
Dalším krokem je nutnost ohřát mléko, ve kterém se nachází vanilkový lusk – tedy jeho vnitřek. Důvod, proč mléko ohříváme, je samozřejmě prostý. Díky teplotě mléka se z vanilky mnohem lépe uvolní její chutě a tak bude její vůně o mnoho intenzivnější. Takto necháme prohřát okolo 5 minut, a následně mléko slijeme do samotné kávy, kterou jsme vlili do odpovídající nádoby. Následně už kávu pouze dosladíme, ideálně třtinovým cukrem a dále přidáme také smetanu, která ji zjemní.
Důležité je nechat důkladně vychladit
Pokud se daného nápoje nemůžete dočkat, je nezbytné vložit do něho dostatek ledových kostek, které ho dokážou rychle ochladit. Lepší variantou je ale pozvolné chlazení, přičemž začneme pokojovou teplotou a poté vložíme do lednice. Teprve nyní je ledová káva s vanilkou kompletně hotová a mi ji můžeme podávat. Navíc tato varianta přípravy umožní to, že ji můžeme mít v ledničce uschovanou třeba na celý den.