Houby mnozí lidé odsuzují, ale přitom se jedná o skutečnou pochoutku, která je navíc velmi dobře dostupná. Pomineme-li možnost, že si můžeme houby koupit v obchodě, si je samozřejmě můžeme také velmi snadno nasbírat i v lese. Pro potřeby právě této polévky potom budeme potřebovat ideálně hřiby, které zkombinujeme se žampiony. Dále už jsou potřeba pouze základní ingredience, a to cibule, mouka, trochu másla, ideálně houbový vývar a dále také kvalitní smetana. Tím máme vše základní připraveno a můžeme se pustit do práce
Cibuli lehce zpěníme na másle
Základem je nakrájení dané cibule, kterou lehce zpěníme na rozpuštěném másle. Poté přidáme danou kombinaci žampionů a hřibů, které jsme důkladně omyli a samozřejmě jsme je také nakrájeli na kostičky. Chvíli je restujeme a následně je zaprášíme moukou a poté zalijeme zmíněným vývarem. Poté už nezbývá nic jiného, než vše samozřejmě přivést k varu. Jakmile se tak stane, vaříme zhruba 15 minut, dokud nejsou houby dokonale měkké. Ve chvíli, kdy jsou, můžeme dát polévku mimo plamen.
Rozmixujeme a zjemníme smetanou
Následný postup už není nijak složitý, jelikož vše důkladně promixujeme, a to tyčovým mixérem. Získáme tak jedinečnou krémovou konzistenci, kterou bude potřeba ještě lehce zjemnit, a to smetanou. Jakmile ji promícháme, ještě jednou můžeme použít mixér, čímž polévku příjemně našleháme. Poté už dochutíme solí a pepřem. Při podávání je ideální polévku také dozdobit, a to nasekanou petrželí, kterou poté nasypeme do misek s polévkou. A můžeme podávat, ideálně samozřejmě s pečivem, a to jako velmi chutný, a přitom zdravý a dietní oběd.