Pokud mluvíme o různých dietních, svěžích, chutných a přitom ne příliš tradičních receptech, jistě do této skupiny patří i guacamole. Jedná se o ryze mexickou specialitu, která se však dostává i na stoly mnoha tuzemských restaurací. Příprava této pochoutky je navíc velmi jednoduchá a nevyžaduje nijak zvlášť složité ingredience. Tou hlavní je v případě domácí přípravy avokádo, které by mělo být dostatečně zralé – to poznáme podle jeho konkrétní měkkosti.
Připravíme si i několik dalších ingrediencí
Mezi ty poté patří čerstvá rajčata, a to bez slupek. Některé recepty počítají také s možností použití těch sušených, ale první varianta je skutečně autentická. Další nutnou surovinou je poté cibule, česnek a chilli paprička. Vše poté doplní také trocha šťávy z citronu, která je nutná pro následné dochucení. Pojďme se tedy pustit do přípravy.
Důležité je rozmixování na jemnou pastu
Všechny suroviny, které jsme výše zmínili, pokrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. Následně už stačí mixér pouze zapnout a nechat běžet tak dlouho, dokud se nevytvoří velmi jemná pasta. Jakmile je hotovo, můžeme postupně přidávat onu citronovou šťávu, přičemž průběžně ochutnáváme. V případě potřeby můžeme přidat i trochu pepře, který taktéž dodá dané pastě o něco lepší říz. Jakmile jsme s chutí spokojeny, můžeme dát guacamole do menší mísy a můžeme ihned podávat.
Ideální s pečivem, nebo s tortillou
Pokud Mexičané daný pokrm s něčím jedí, tak jsou to zaručeně tortilly, tedy chutné pšeničné placky. I ty můžete vyzkoušet, popřípadě zvolit také variantu bílého, nebo ještě lépe celozrnného pečiva. Guacamole vám tak poslouží nejenom jako chutný dip, ale samozřejmě i jako zajímavá, a lehce exotická pomazánka. Navíc uchová všechny pozitivní látky a vitamíny, které se v avokádu nacházejí.