Pravděpodobně jedna z nejznámějších polévek vůbec, která má domov ve Španělsku. Je ideální především na léto, jelikož právě v něm může přinést skutečně dokonalou možnost osvěžení. Začátečníkům je totiž třeba říci, že polévka gaspacho se podává výhradně studená. Pojďme se tedy podívat, jak ji připravit, aby byla, skutečně co nejlahodnější a zároveň nebyla její příprava nijak složitá.
Čerstvost zeleniny je základ
Pokud nás má polévka něčím nadchnout, tak je to rozhodně spojením svých naprosto unikátních chutí. V tomto směru bychom tak měly klást důraz na kvalitu surovin, které používáme. Základem jsou zralá rajčata, která doplní zelená paprika a jedna menší cibule. K tomu všemu přidáme také nahrubo nakrájenou petržel, česnek a zeleninový vývar, díky kterému dáme polévce požadovanou konzistenci.
Všechny suroviny důkladně rozmixujeme
Vše, kromě petržele tak můžeme vhodit do mixéru, přičemž dbáme na to, aby ze surovin vznikla skutečně jemná kaše. To samozřejmě průběžně ochutnáváme a přidáváme také sůl a pepř. Pokud je konzistence stále příliš hustá, přiléváme postupně zeleninový vývar. Dbejte na to, že polévka by měla být v první řadě krémová, a nikoliv vodnatá. Jakmile jsme s daným stavem spokojeni, můžete přidat onu listovou petržel, v mixéru pouze krátce promícháme, abychom ponechali její části v polévce, a můžeme ji dát vychladit do lednice, popřípadě do mrazáku.
Servírujeme s čerstvým chlebem nebo bagetou
Jakmile je polévka skutečně vychlazena na zhruba 5 – 8 stupňů, můžeme ji bez obav podávat. Ideální přílohou je poté čerstvý, světlý chléb. Tedy takto konzumují polévku Španělé. Pokud ale budeme dbát zásad zdravější výživy, je ideální vzít celozrnnou bagetu. Další variantou konzumace je poté to, že k polévce přidáme polovinu citronu, kdy si každý jeho šťávou polévku ještě dodatečně dochutí a dá jí tak požadovaný říz a lehkou kyselost.