Ingredience:
- Dýně – tedy dýňové dužiny
- Máslo
- Cibule
- Zeleninový vývar
- Sůl a pepř
- Smetana ke šlehání
Dýně je velmi chutnou zeleninou, která není nutná pouze na nakládání, ale lze z ní připravit vynikající krémovou polévku, která je ideální v letním období. Navíc je vhodná nejenom jako lehké jídlo, ale také jako kvalitní dietní pokrm, který nám pomůže zhubnout.
Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme
Prvním krokem je samotná cibule, kterou oloupeme, nakrájíme nadrobno a poté orestujeme. Samozřejmě na másle, které jsme nechali ve větším hrnci pomalu rozpustit. Mezi tím, co cibuli pozvolna restujeme, si můžeme připravit dýni. Z ní využíváme pouze její žlutou dužinu, a to bez slupky. Dýni tedy oloupeme, důkladně omyjeme a poté nakrájíme taktéž na menší kostičky.
Přisypeme a lehce restujeme
Jakmile je cibule měkká a lehce orestovaná, můžeme do hrnce přidat na kostičky nakrájenou dýni. Takto ji několik minut restujeme, díky čemuž se dokonale uvolní její vůně a zároveň získá také lehce tmavší barvu, která se nám bude hodit při výsledném servírování polévky. Jakmile je tedy zarestovaná i dýně, můžeme přilít zeleninový vývar a vše přivedeme k varu. Vývar by samozřejmě měl být domácí, jelikož pro dokonalou chuť je vhodné vyvarovat se různým bujonům v kostkách nebo v prášku.
Vaříme, dokud dýně nezměkne
Jakmile se polévka začne vařit, už čekáme jenom na to, až bude dýně dokonale měkká. Problémem není ani to, pokud ji lehce převaříme, jelikož dále bude třeba polévku mixovat. V závislosti na velikosti daných kostiček tak vaříme polévku zhruba 30 minut. Následně ji můžeme sundat z plamene, a přijít k té nejdůležitější fázi, která dá polévce potřebnou konzistenci.
Vše důkladně promixujeme
Tou fází je nutnost vzít si tyčový mixér, ten ponořit do hrnce a začít důkladně mixovat, dokud polévka není dokonale krémová bez jakýchkoliv větších kousků. Jakmile jsme spokojeni, přilijeme do polévky smetanu ke šlehání, čímž ji zjemníme. Ještě několik desítek vteřin mixujeme, a následně už je polévka hotová. Můžeme ji začít servírovat, přičemž vhodným doplněním je nastrouhat na ni drobné množství muškátového oříšku, který ji příjemně ovoní.