Mrkev je pro lidské zdraví velmi prospěšnou zeleninou. I proto je doporučována její pravidelná konzumace. Co však platí u jiných druhů zeleniny, nemusí platit v tomto případě. O co jde? O samotnou přípravu. Je mnoho druhů zeleniny, které je lepší konzumovat za syrového stavu. U mrkve to však neplatí.
Co z mrkve potřebujete? Beta-karoten
Hlavním důvodem, proč mrkev konzumovat je to, že z ní naše tělo může získat velmi důležitý antioxidant a prekurzor vitaminu A. Mluvíme o takzvaném beta-karotenu, který dokáže mít na lidské tělo velmi pozitivní vliv. V čem konkrétně? Mezi hlavní oblasti zcela určitě patří:
- Podpoření zrakové funkce
- Oddálení tvorby vrásek a eliminace stárnutí pleti
- Ochrana pokožky při opalování
Pokud se podíváme na to, kolik ho může lidské tělo ze syrové mrkve získat, tak je to zhruba jenom čtvrtina toho, kolik se ho v mrkvi nachází. To je vzhledem k jejímu obsahu poměrně málo. Řešením však nemusí být nutně to, že zvýšíme denní dávky mrkve. Správným řešením je samozřejmě to, že využijeme možnosti správné tepelné úpravy mrkve.
Co když mrkev podusíme?
Díky dušení, ale i díky jiným zdravým metodám přípravy dosáhnete toho, že tělo dokáže velmi dobře využít až padesát procent obsahu beta-karotenu. Ve výsledku to znamená, že pro dosažení potřebné denní dávky je možné vzít si až o polovinu méně dušené mrkve, než té v syrovém stavu. Doporučováno je dokonce konzumovat ji s trochou tuku – například s rozpuštěným máslem. Díky němu dušená mrkve také skvěle chutná.
Pokud jde o postup přípravy, je také nutné hledět na to, že bychom to s dušením mrkve neměli přehánět. Čím delší je tepelná úprava, tím více se mohou ztrácet i jiné důležité látky. Příkladem je třeba sacharid falkarinol, který má protirakovinotvorné účinky. Ideální cestou je pouze lehké podušení, během kterého mrkev změkne a potom už je vhodné tuto chutnou a také zdravou zeleninu ihned konzumovat.