Ingredience:
- 4 čekanky
- 2 jablka
- Citronová šťáva
- Čerstvá petržel
- Sůl a pepř na dochucení
Čekanka je velmi oblíbenou zeleninou, která se však do našich kuchyní dostává velmi pomalu. Přitom ale nabídne skvělou chuť a skutečně velké množství vitamínů. Pojďme si ji připravit v poměrně jednoduché variantě, kterou zvládne každý
Čekanku i jablka nakrájíme
Základem tedy je si čekanku důkladně omýt a následně nakrájet na menší kousky. Pokud hledáte možnost zajímavější variace, můžete ji například i pokrájet a to na tenké nudličky. Spolu s čekankou si samozřejmě připravte také jablka. I u nich je postup přípravy jednoduchý. Je třeba je zbavit jádřinců a samozřejmě také slupek. Následně už je taktéž nakrájíme a jsme připraveni k dušení.
Vložíme do hrnce a podlijeme vodou
Následně už stačí čekanku a jablka vložit do hrnce, lehce podlít vodou a takto dusit. V závislosti na velikosti daných kousků se liší také doba dušení. Při malých kouscích bychom měli mít hotovo zhruba za 15 minut. Během této doby ale stále hlídáme, aby bylo na dně hrnce dostatečné množství vody, a nedošlo k připálení daného pokrmu. Jakmile je čekanka měkká, můžeme odkrýt poklici a nechat všechnu vodu postupně vypařit. V tomto procesu také neustále promícháváme, aby se čekanka nepřipekla.
Smícháme citron s petrželí
Jakmile je tedy čekanka připravená, můžeme si vymačkat šťávu z jednoho celého citronu, kterou smícháme s nasekanou petrželí. Následně vše vmícháme do hrnce, lehce prohřejeme a jsme připraveni podávat. Na závěr samozřejmě ještě dochutíme solí a pepřem. Získáme tak chutné vegetariánské jídlo, ale zároveň také zajímavou přílohu k mnoha dalším pokrmům.