Mediko.cz

Dietní pórková polévka

Zelenina a polévky jsou v souvislosti s dietou ideální volbou, jak se chutně a bohatě najíst, a zároveň se nebát toho, že bychom přibrali. Jedním z příkladů je také velmi chutná dietní pórková polévka. K její přípravě přitom potřebujeme jenom několik základních surovin, a těmi jsou:

Následný postup přípravy polévky je velmi jednoduchý, a zvládne ho i samotný začátečník v kuchyni. Základem je nakrájet si nejenom cibuli, a to na drobné kousky, ale také pórek. Ten je ideální krájet na kolečka. Důležité je zaměřit se na jeho důkladné omytí, jelikož vzhledem k jeho struktuře se u jeho konce může skrývat hlína, kterou je třeba důkladně vymýt.

Cibuli a pórek lehce osmahněte na olivovém oleji

Jakmile máme vše připraveno, můžeme se rozehřát trošku olivového oleje, a cibuli s pórkem lehce orestovat. Rozhodně stačí jenom pár minut, a následně vše zalijeme zeleninovým vývarem. Restování je důležité proto, aby pórek naplno rozvinul svou chuť. Zároveň je ale třeba dát pozor na to, abyste ho nijak nespálili, což vede ke znehodnocení polévky.

Stačí 15 minut vařit

Jakmile přivedete polévku k varu, takto udržujte zhruba 15 minut. Následně by měl být pórek již dostatečně měkký. Pokud ano, je vše hotovo, a můžeme dochutit solí a pepřem. V případě potřeby je možné nechat vařit i déle. Zkrátka pokud samotné pórek dostatečně nezměkne.

Dvě varianty servírování

Jakmile máme hotovo, můžeme si vybrat hned ze dvou variant servírování. Tou první je možnost, kdy polévku takto nalijeme do talířů. Druhá varianta poté počítá s tím, že je možné ji dodatečně rozmixovat, a vytvořit tak o něco hustější a krémovější konzistenci. Výsledná chuť je poté i o něco intenzivnější. Vždy ale záleží na konkrétní chuti každého.

Důležitým bodem v celé přípravě je i to, že polévku nijak nezahušťujeme. Pokud by to opravdu měla být dietní pórková polévka, může případná jíška a její kalorická hodnota celou snahu o nízkokalorické jídlo dokonale zhatit.