Pokud do oblasti zdravé výživy a pestrého jídelníčku něco skutečně patří, potom to jsou rozhodně luštěniny. A může to být právě velmi jednoduchá a velmi oblíbená dietní fazolková polévka, která přinese skvělou chuť a zároveň potřebné živiny našemu tělu. Její příprava je přitom maximálně jednoduchá.
Co vše budeme potřebovat?
Pokud se i vy pustíte do přípravy této chutné polévky, potom je třeba připravit si několik zásadních ingrediencí. Tou první jsou samozřejmě bílé fazole, ideálně koupené v sušeném stavu v sáčku. Důležité je, aby byly před použitím namočeny do vody, aby takříkajíc nabobtnaly. Na jak dlouho, to už se dozvíte na konkrétním balení. Další nezbytnou surovinou jsou poté brambory a kořenová zelenina – v podobě mrkve, celere a petržele. Následně už stačí připravit cibuli, sůl a pepř a samozřejmě také zeleninový vývar. Ten je sice možné nahradit kostkou, ale ta se zásadou zdravého vaření nijak zvlášť nekoresponduje.
Cibuli nakrájíme a lehce orestujeme
Vše začneme cibulí, kterou pokrájíme na větší kousky a vložíme do hrnce s trochou olivového oleje, nebo domácího kvalitního sádla. Jakmile je cibule lehce orestována, vyžaduje dietní fazolková polévka přidání nakrájené kořenové zeleniny. I tu lehce zarestujeme. Rázem ucítíme dokonalou vůni, která vznikne spojením těchto surovin. Následně už stačí jenom přisypat fazole a zalít vývarem.
Brambory až ke konci vaření
Jelikož se fazole vaří zhruba jednu hodinu, je třeba myslet na to, že pokrájené brambory je ideální přidat zhruba 10 – 15 minut před koncem. Jedině tak budeme mít jistotu, že se nám nerozvaří. Jakmile je vše téměř u konce, můžeme polévku lehce zahustit. Jíška však není vzhledem k množství kalorií to nejlepší řešení, a tak si můžeme pomoci najemno nastrouhanou bramborou. Na závěr dochutíme solí a pepřem, a dietní fazolková polévka je hotova a připravena k okamžité konzumaci.