Mediko.cz

Dieta bez přídatných látek

Pokud se mluví o dietách, je jasné, že máme na mysli především takový režim, který je založený na zdravé stravě, který je založený na pestrosti a výživových hodnotách potravin, a také se jedná o režim, díky kterému zhubnete. A podobné výsledky může přinášet také dieta bez přídatných látek. Ta by se dala považovat za jednu ze skutečně nejkvalitnějších, a to co do rozmanitosti, pestrosti a kvality stravy. Ta totiž neobsahuje žádné případné látky. Ty dnes známe hlavně ve formě různých éček, které jsou v mnoha potravinách všudypřítomné. A v nich mohou dodávat nejenom chuť či barvu, ale mohou působit třeba i jako konzervanty nebo jiné látky.

Přídatné látky ale mohou mít i zcela jiný původ

Nejsou to ale pouze zmíněná éčka, která jsou považována za přídatné látky. Některé totiž známe velmi dobře, a jenom málokdy si uvědomíme, že jsou také takzvaná aditiva. Příkladem může být třeba něco tak běžného, jako je ocet, ale třeba také sůl, pepř nebo bylinky. To vše totiž může mít vliv na výsledný stav potravin, a to jak z hlediska jejich konzistence, tak třeba také barvy, nebo chuti. A právě dieta bez přídatných látek počítá s tím, že všechny tyto případné látky z našeho jídelníčku zcela vyloučíme a zaměříme se tak na samotnou chuť, tedy přírodní chuť jídel.

Dieta dokáže pomoci i pří různých onemocněních

Pokud je tato dieta něčím charakteristická, tak je to také tím, že kromě toho, že díky ní dokážeme zhubnout, dokážeme pomoci v léčbě i některých nepříjemných nemocí. Zvláště je poté využívána v souvislosti s dětmi, které mají takzvaný ADHD syndrom neboli hyperaktivitu. Jedná se o problém i s udržením pozornosti, a mnohé lékařské výzkumy jasně ukazují, že vše může pramenit také v alergické reakci na určitý druh aditiva. V tomto ohledu je třeba začít s konkrétní dietou co nejdříve a dodržovat ji dlouhodobě, než budou patrné první výsledky.

Jak se obejít třeba bez běžného koření

Je jasné, že v souvislosti s touto dietou může být proces přípravy jídla poměrně náročnější. A to hlavně v tom, že musíme mít určitý kuchařský cit, abychom jídlu dokázali dát chuť, a to i bez soli a pepře. Zapomenout bychom logicky měli hlavně na všechny polotovary a hotové výrobky, a měli bychom kupovat výhradně čerstvé potraviny.

Cestou k úspěchu je poté kombinovat hlavně ovoce a zeleninu s ostatními potravinami. Ideálním příkladem může být třeba dušené maso, ryba se zeleninou a další podobné pokrmy. Stejně tak bychom se neměli bát toho, aby jídelníček obsahoval i potraviny nevyžadující tepelnou úpravu – tedy hlavně ovoce a zeleninu.

Jídlo dávkujte pravidelně během celého dne

Samotná konzumace jídla souvisí s běžným zdravým jídelníčkem, který doporučují mnozí experti na výživu. Ten spočívá v tom, že konzumujeme menší porce jídel, a to během celého dne. Výjimkou není ani 5 nebo šest porcí. Strava by poté měla být co možné nejpestřejší, aby tělu nic nechybělo.

V běžných obchodech, ale i prodejnách se zdravou výživou

Většinu potravin dnes samozřejmě můžete nakoupit i v běžných obchodech, ale u nich je třeba dbát na to, aby se nejednalo u různé varianty, u kterých byla aditiva přidávána při samotném chovu, nebo při pěstování. Lepší volbou jsou tedy specializované prodejny se zdravou výživou. Ty budou svou kvalitou zaručeně vyhovovat. Negativem ale může být poněkud vyšší cena. Ta může být jedním z hlavních problémů, proč se lidé této dietě často vyhýbají, a to i přesto, že může pomoci.