Potíže s krevním tlakem dnes nepostihují pouze starší osoby, ale již téměř všechny generace. Samozřejmě nejčastějšími problémy jsou jak komplikace způsobené vysokým, tak i nízkým tlakem. Ten má vliv především na závratě, točení hlavy a další komplikace. V souvislosti s tím by tak měla být aplikována dieta při nízkém krevním tlaku, díky které daný člověk konzumuje takové potraviny, které pomáhají v tom, aby se tlak zvýšil, a to na přijatelnou mez. Jediné, co poté stačí, je tento jídelníček dodržovat.
Důležité je ovoce a zelenina
Naprostým základem daného jídelníčku by mělo být hlavně ovoce. Samozřejmě nikoliv každé, ale pouze konkrétní. V tomto směru je rozhodně dobrou volbou ananas, který dokáže náš tlak příjemně snížit. Ideálně je toto ovoce konzumovat alespoň dvakrát denně. Stejně tak je vhodné užívat také citron. Například nápoj z citronové šťávy je taktéž velmi dobrým přírodním lékem, který pomůže.
A jak je to z hlediska zeleniny? U té nezapomínejte na pro tělo dnes velmi blahodárný česnek. Jeho vlastností je především to, že dokáže krevní tlak udržovat na správné výši. Ve svém základu ho totiž má jak dieta při nízkém krevním tlaku, tak i ta, která se snaží ten vysoký srazit. Na nízký tlak ale pomohou i kyselé okurky, a to jak čerstvé, tak samozřejmě naložené v nálevu. Taktéž se doporučuje jejich konzumace, a to každý den.
Pomoci může i káva
Co daná dieta také obsahuje, to je určitě káva, jelikož ta obsahuje stimulant kofein, který dokáže zrychlit metabolismus, rozproudit krev a tím tlak zvýšit. V tomto ohledu je ale nutné dbát na to, že stejně jak pomáhá, nám může také uškodit, jelikož dehydruje organismus. V souvislosti s pitím kávy je tedy dobré dbát také na dostatečný pitný režim, ideálně vody.
Proti nízkému tlaku lze bojovat také alkoholem
Co mnozí odborníci také doporučují, to je alkohol. V tomto směru je ale nutné vše uvést na pravou míru, jelikož tím doporučovaným nápojem je kvalitní červené víno. Ideální a doporučovaná konzumace je zhruba jeden decilitr vína denně. Kromě toho, že ho pijete standardně, lze víno použít také k přípravě ještě o něco prospěšnějšího nápoje. A to tak, že ho použijete jako základ nápoje, který obsahuje šalvěj a trochu medu. Dané ingredience v něm necháme vylouhovat a dále konzumujeme dle výše uvedeného doporučení.
A stejně jako u kávy je třeba brát ohled na to, že také alkohol může odvodňovat. Stejně tak ale může poškozovat naše játra či ledviny, a tak je nutné skutečně dávky nijak nepřekračovat, jelikož poté může více uškodit, než pomoci. V malých dávkách ale našemu tlaku skutečně pomůže, což dokazují četné studie. Ty se však zaměřují i na další prospěšné aspekty, které může červené víno na naše tělo mít.