Průjem je velmi nepříjemné onemocnění, při kterém dochází k tomu, že naše stolice nejenom že nemá požadovanou konzistenci, ale naše vylučování je v tomto směru velmi časté. Samozřejmě proti průjmu je třeba bojovat, a to nejenom kombinací léků, ale samozřejmě i kombinací vhodné stravy. A právě dieta při chronickém průjmu je možností, jak zlepšit naše zažívání a vše uvést do normálu.
Proč chronický průjem vzniká?
Obecně se dá říci, že důvodů pro jeho vznik může být hned několik. Často ho přechází průjem akutní, který trvá zhruba týden. Chronický průjem potom může trvat i několik týdnů. Mezi ty hlavní příčiny poté patří hlavně infekce v našem trávicím traktu. Ta může být spojena třeba se změnou mikroflóry, což je velmi časté v afrických turistických destinacích. Stejně tak ale může být příčinou chronického průjmu nedostatek různých vitamínů a potřebných živin. A to nejenom pro náš trávicí trakt, ale i pro tělo jako takové.
Jakým potravinám je třeba se vyhnout?
Při průjmu je nezbytné dodržovat poměrně přísný denní režim, který zaručí, že naše střeva nebudou popuzována dalšími nezdravými a škodlivými látkami, a budou mít dostatek prostoru se díky správné stravě uvést do normálu. V tomto směru je tedy dieta při chronickém průjmu velmi přísná, ale dokáže přinést výsledky. Vynechat bychom tedy měli především všechny masné výrobky, které jsou bohaté na různé tuky. Mohou to být nejenom vnitřnosti, ale také tučné maso jako takové, výrobky z něho, uzeniny, nebo třeba škvarky. To vše rozhodně nepřispěje. Stejně tak jsou ale problémem i mléčné výrobky, popřípadě jakékoliv obiloviny, a to včetně těch celozrnných.
Vyhnout bychom se ale mněli také luštěninám, a to v jakékoliv podobě. Stejně tak naše střeva podráždí výrobky s vyšším obsahem cukru, nebo velmi kořeněná jídla. I ta je nutné vyloučit. Kapitolou samu pro sebe jsou poté nápoje. Zde by mohl být nekonečný seznam těch, které nesmíme pít. Obecně ale můžeme všechny shrnout do několika skupin – jsou zapovězeny sladké limonády, alkoholické nápoje a nápoje s vyšším obsahem kofeinu.
Co naopak konzumovat?
V souvislosti s průjmy platí jedno velké riziko, a to je případné odvodnění. V tomto ohledu je tedy nutné snažit se udržet co nejvíce vody v těle. Jsou tak ideální potraviny bohaté na škroby, jako je například rýže, popřípadě také brambory. V obou případech je třeba tyto potraviny vařit v neslané vodě a před použitím je nijak neproplachovat.
Stejně ale může pomoci také na trhu běžná zelenina a ovoce. Ideální je konzumace v syrovém stavu, kdy se daných pro tělo prospěšných látek zachová nejvíce. Příkladem může být třeba mrkev, která je vhodná hlavně pokud trpíme křečí. Využít ale můžeme i něco tak běžného, jako je česnek, který dokáže ve střevech ničit různé bakterie. Rozhodně příznivým ovocem je ale i jablko, které dokáže dobře zafungovat při nutnosti pomoci správnému trávení. Zapomínat ale nesmíme ani na další ovoce, jako je banán, meruňka nebo i borůvky. Vše pozitivně působí na náš trávicí trakt a pomáhá k uvedení aktuálního stavu do normálního, běžného.
Nezapomínejte na pitný režim
Jak již bylo zmíněno, průjem může naše tělo výrazně odvodňovat. I proto by dieta při chronickém průjmu měla obsahovat primárně velké množství tekutin. Nejvíce se hodí neslazené čaje – ideálně mátové nebo heřmánkové, dále minerálky, ale i běžná voda z kohoutku. Doporučuje se vypít 3, ale i 5 litrů tekutin denně, a to v závislosti na četnosti daného vylučování stolice.