Nemoc zvaná dna rozhodně nemá nic společného s genetickým řetězcem, nazývaným jako DNA. V tomto případě se totiž jedná o metabolické onemocnění, které souvisí s přeměnou takzvaných purinů, kdy se v našem těle tvoří zvýšené množství kyseliny močové. To má za následek například deformace kloubů, ale dna může vyvrcholit například i těžkými záchvaty. To vše právě kvůli nahromadění dané kyseliny, kterou často doprovází i velké množství soli. A to jak v našich vnitřních orgánech, tak například i v krvi. Při diagnostikování této nemoci tak je nezbytností změna denního režimu, přičemž prvním krokem je dieta při chorobě dna. Správnými stravovacími návyky totiž můžeme dosáhnout toho, že z našeho těla právě přebytečnou kyselinu močovou odstraníme a zamezíme jejímu nadprůměrnému tvoření.
Co je příčinou daného onemocnění?
Obecně to může být stáří a dědické predispozice, ale stejně tak má na vznik a průběh nemoci vliv také náš životní styl, konkrétně potom strava. Velmi rizikovými pokrmy jsou poté všechny, které jsou velmi tučné, připravované smažením, nebo takové, které jsou bohaté na puriny. Stejně tak ale nesvědčí ani alkohol.
V souvislosti s tím musíme zdůraznit i to, že i při zdravém životním stylu se u nás může tato nemoc objevit, a to například pokud proděláme nachlazení, infekci nebo třeba úraz. Stejně tak ale často doprovází různé psychické problémy, jako je nadměrné zatížení, nebo neustálé rozčilování. I tímto způsobem bychom tak měli své chování upravit, abychom zbytečně doslova nešli dané nemoci vstříc.
Důležité je vyhýbat se rizikovým potravinám
Základem dané diety by samozřejmě měla být již nastíněná vhodná, především potom pestrá a dostatečná strava. Z ní je ale třeba vyloučit to, co je velmi rizikové. V první řadě to jsou jakékoliv vnitřnosti, především potom oblíbená játra nebo ledvinky. Pokud u masa zůstaneme, je také zakázána i veškerá zvěřina, popřípadě domácí a silné masové vývary. Ty je možné nahradit těmi zeleninovými.
Co je také jasně zakázáno, to jsou všechny druhy alkoholických nápojů, a to od vícestupňových piv, přes vína po tvrdý alkohol. Ve skupině nežádoucích jídel jsou ale i dva typy jinak doporučovaných ryb. Jedná se o sardinky a šproty. A to jak ve svém čerstvém stavu, tak samozřejmě i ve stavu, kdy jsou naloženy v oleji v konzervách.
Co naopak dieta při chorobě dna vyžaduje?
Nyní víme, čemu se vyhnout a tak nezbývá než nastínit, co naopak vyhledávat. Ačkoliv zvěřina jako taková je zakázána, ostatní masa jsou dovolená. Stejně tak je dovolené samozřejmě i rybí maso, a to jak ze sladkovodních, tak i mořských ryb. Důležité je ale také dostatek kvalitních tuků, a to nejlépe těch živočišných. Základem by tedy mělo být jak máslo, tak také ideálně domácí sádlo. Vše poté doplňují tuky například v mléčných výrobcích – tedy v sýrech, jogurtech nebo v běžném mléce.
Rozhodně se ale nemusíte bát, že by byly zapovězeny i běžné potraviny, které rádi konzumujete. Není třeba se bát příloh, a to jak v podobě těstovin, brambor nebo rýže. Stejně tak není třeba mít obavy z konzumací kvalitního pečiva, vajec nebo ovoce a zeleniny. Té je samozřejmě třeba také pestré množství, aby tělo mělo dostatek všech živin.
Pitný režim je samozřejmostí
Kvalitní stravu poté doplňte i dostatečným pitným režimem. Ačkoliv u většiny diet je doporučována čistá voda, zde jděte raději jiným směrem. Nejlepší cestou jsou totiž alkalické minerální vody, které pomohou vašemu organismu mnohem více.