Že musí být koláč nutně pouze sladký? Rozhodně ne. Dokonalou ukázkou je totiž oblíbený cuketový koláč, který je zajímavou slanou variantou jinak sladkých koláčů Je tak ideální například pokud držíme dietu, nebo je oblíbený také jako zajímavá obměna našeho jídelníčku. Příprava přitom není nijak náročná. Kromě základní ingredience, kterou je samozřejmě cuketa, už potřebujeme pouze vejce, mouku, olej, prášek do pečiva, sůl a trochu cukru. Následně už tyto suroviny pouze zpracujeme do základního těsta.
Můžete použít také ořechy
Zajímavou variantou je také použití ořechů, které můžeme nasypat do samotného těsta. Po jeho důkladném promíchání ho necháme zhruba 30 minut odstát a poté se můžeme pustit k samotné přípravě. Tedy k její finální fázi. Ta už zahrnuje jenom to, že si předehřejeme troubu, a to na zhruba 180 stupňů Celsia. Jakmile je hotovo, můžeme těsto nalít do připravené formy, popřípadě na hlubší plech. Poté vložíme do trouby a pečeme. Takto necháme koláč v troubě zhruba 30 minut, dokud není na svém povrchu hnědý, což je známka toho, že ho můžeme vyndat.
Před podáváním nechte zchladnout
Stejně jako jiný koláč, i tento samozřejmě necháme před konzumací vychladnout. Následně už není nic snadnějšího, než ho nakrájet a můžeme ho podávat. A kdy nám přijde vhod? Například ráno, jako zdravá snídaně, ale například také odpoledne, k jednoduché, a přitom dietní svačině.