Co je Mallorská dieta a proč ji vyzkoušet?

Co je Mallorská dieta?

Navštívili jste slunnou Mallorcu a zanechala ve vás skvělý dojem? Připomeňte si kouzelné chvíle, které jste na tomto ostrově prožili a vyzkoušejte Mallorskou dietu.

Jak vznikla Mallorská dieta

Podle jejího názvu není složité odvodit, odkud Mallorská dieta pochází. Její vznik inspirovaly potraviny konzumované obyvateli tohoto španělského ostrova, jenž leží ve Středozemním moři přibližně 200 kilometrů od pobřeží Španělska. Dieta klade důraz na čerstvé sezónní potraviny a také do ní spadají regionální suroviny typické právě pro Mallorcu. Ty můžete ale bez obavy nahradit těmi, které jsou typické pro váš region.

Výhody

Proč vyzkoušet Mallorskou dietu? Je velmi podobná Středomořské a důraz, jenž klade na čerstvost surovin, s sebou přináší mnoho výhod. Pokud se budete stravovat podle této diety, snížíte riziko vzniku srdečních chorob a cukrovky. Zároveň budete mít vyvážený příjem zdravých tuků, antioxidantů a vlákniny. Výsledkem bude dobrá nálada a také podpoříte svou dlouhověkost. Zdají se vám tyto výhody Mallorské diety lákavé? Zařaďte do svého jídelníčku následující potraviny.

Čerstvé ovoce a zelenina

Klíčovou součástí Mallorského jídelníčku je dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Při jejich výběru je kladen důraz zejména na jejich lokálnost. Snažte se svůj jídelníček plánovat podle sezónních surovin.

Celozrnné potraviny

Milujete pečivo? Kvůli Mallorské dietě se ho rozhodně vzdávat nemusíte! Vybírejte si ovšem druhy, které jsou celozrnné. Stejným pravidlem se řiďte při výběru těstovin.

Olivový olej

Nedílnou součástí této diety je také olivový olej. Nejlépe takový, který je kvalitní a označený jako extra panenský. Olivový olej se používá k přípravě zálivek do salátů a také při vaření.

Ryby a mořské plody

Jelikož Mallorca je ostrov, na talíři jejích obyvatel se často objevují také čerstvé ryby a mořské plody. Kromě mořských ryb můžete do jídelníčku zařadit také sladkovodní ryby, které je v našich zeměpisných podmínkách mnohem snazší sehnat v čerstvé podobě.

Maso a luštěniny

Kromě ryb patří do Mallorské diety také maso, zejména drůbeží a vepřové. Právě maso je hlavním zdrojem bílkovin obyvatel Mallorcy.

Mléčné výrobky

Mallorská dieta ale nezapomíná ani na mléčné výrobky. Ze svého jídelníčku tak rozhodně neodstraňujte jogurty ani sýry.

Oříšky a semínka

Skvělým zdrojem vitamínů a minerálů a také praktickou svačinou, jež můžete mít vždy po ruce, jsou nejrůznější oříšky a semínka. Obyvatelé Mallorcy milují zejména mandle, které přidávají také do mnoha sladkých i slaných pokrmů a také jsou součástí tradičních tapas.

Červené víno

Mallorská dieta samozřejmě nenavádí k pití alkoholu, ale součástí života na tomto slunném ostrově ve Středozemním moři jsou společná posezení s přáteli, rodinou i partnerem a nedílnou součástí obědů i večeří je zpravidla sklenka červeného vína.

Důležitá součást diety

Kromě samotných potravin, které jsou součástí Mallorské diety, hraje velkou roli také to, zda máte dostatek fyzické aktivity a jak přistupuje k jídlu. Pro Mallorcu je typické společné rodinné stolování, během kterého se nikam nespěchá a všichni mají dostatek času na povídání i vychutnávání jednotlivých jídel. Snažte se také snížit své životní tempo a udělejte si během dne vždy dostatek času na kvalitní jídlo a jeho konzumaci. Pokud se během toho obklopíte přáteli a rodinou, bude to ideální.

Vyzkoušíte dietu založenou na stravě obyvatel Mallorky? Je úzce propojená se Středozemní dietou a její hlavní složkou jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Nechybí v ní ovoce a zelenina, čerstvé ryby, olivový olej a maso.

Zdroj textu: www.healthline.com, www.estilopalma.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *