Chřest je velmi chutnou a oblíbenou sezónní zeleninou. Ačkoliv se na něj dlouho zapomínalo, dnes si opět nachází cestu do našich kuchyní. Pojďme se tedy podívat na jeho možnou variaci, kdy si připravíme chřestový salát s paprikou a vajíčkem. Příprava je samozřejmě velmi jednoduchá, stejně jako seznam surovin. Kromě chřestu, papriky a vajec už nám stačí pouze pepř, sůl, olivový olej a nasekaná petržel.
Chřest je třeba uvařit
Než začneme s přípravou, je třeba chřest očistit a následně vařit, a to po dobu zhruba deseti minut. Následně ho vhodíme do ledové vody, díky čemuž se nejenom rychle ochladí, ale také si nadále zanechá i svou výrazně zelenou barvu. Samozřejmě je nutné dodat, že v tomto receptu počítáme s chřestem čerstvým, nikoliv mraženým ani konzervovaným. Jakmile je chřest uvařený a chladný, rozpůlíme ho na půl.
Přidáme papriku a připravíme dresink
Dalším krokem už je pouze nakrájení papriky, a to ideálně na menší kostičky, které přidáme ke chřestu, a promícháme. Následně smícháme olivový olej, nakrájenou petržel, sůl a pepř, čímž vytvoříme jednoduchý olivový dresink, který smícháme se zeleninou. Následně už nezbývá nic jiného než to nejdůležitější, a to jsou vejce.
Vajíčka můžeme vařit různými způsoby
Tento krok má hned několik variant. Nejjednodušší samozřejmě je uvařit vajíčka natvrdo, a to 10 minut, přičemž následně je necháme zchladit. Druhou variantou je ta, kdy ponecháme lehce vláčný žloutek. V tomto případě vaříme také standardně, ale pouze okolo 7 minut. Následně opět zchladíme a oloupeme.
Nejnáročnější, ale zároveň nejefektnější variantou je ztracené vejce. V tomto případě ohřejeme vodu těsně pod bod varu, přidáme lžíci octa a dále do vody vyloupneme celé vejce. To vaříme zhruba 4 minuty, následně opatrně vyjmeme a vložíme na salát. Kouzlo této varianty spočívá v tom, že po rozříznutí se nádherně rozlije tekutý žloutek.