Mediko.cz

Červená řepa se zázvorem

Červená řepa je nejenom velmi zdravou, ale samozřejmě také extrémně chutnou zeleninou. Ačkoliv k ní má mnoho lidí nedůvěru, rozhodně je zcela zbytečná. Právě naopak. Navíc si ji můžeme velmi snadno připravit například k lehké svačině, kdy nás s minimem kalorií dokonale nasytí. A jedním z oblíbených receptů je také červená řepa se zázvorem, kde kromě těchto dvou zmíněných surovin potřebujeme pouze sůl, pepř a citronovou šťávu na samotné dochucení. Pojďme se tedy podívat na postup, s jakým toto skvělé jídlo připravím.

Řepu loupejte a krájejte v rukavicích

Základem je připravit si řepu na menší kostičky, které budeme zhruba 30 minut vařit. Stejným způsobem budeme vařit také zázvor. Díky tomu obojí perfektně změkne a nebudeme mít jakýkoliv problém s konzumací. Při přípravných pracích pouze berte ohled na to, že červeného barviva z řepy se ze svých rukou jenom tak nezbavíte. Je tedy nezbytné, abyste používali ideálně gumové rukavice.

Po vaření nechte vychladit

Jakmile jste řepu i zázvor nakrájeli a uvařili do měkka, přeceďte a nechte obě suroviny dokonale vychladit. Jakmile jsou studené, není nic jednoduššího, než je smíchat dohromady a přidat šťávu z citronu. Ideální variantou je celý salát lehce promačkat, čímž se chutě a celková konzistence mnohem lépe spojí. Následně už salát dochutíme solí a pepřem, a tím je vše kompletně hotovo a můžeme podávat. Ideálně jako osvěžující letní salát.

Výhodou tohoto salátu je také to, že umožní četné improvizace. Doslova se nabízí přidat do receptu i vařenou mrkev, nebo nastrouhaná čerstvá jablka, popřípadě různá semínka nebo nadrobno nasekané ořechy.