Bílkoviny v potravinách – část 2

Bílkoviny neboli proteiny jsou důležitou stavební látkou pro lidské stravy. Čerpat je pochopitelně lze z řady potravin. Některé jsme si vyjmenovali v první části našeho článku. A nyní je pravý čas na to, abychom se podívali na řadu dalších.

Zelenina

I vegani mohou zajistit pro své tělo poměrně dostatečné množství bílkovin. A to za předpokladu, že budou konzumovat dostatek správné zeleniny. Když jde o druhy, které jsou dobrými zdroji proteinů, tak je to rozhodně brokolice, stejně jako nelze zapomenou ani na osvědčenou a vyhledávanou růžičkovou kapustu. Dále do této kategorie patří i řada dalších druhů. Obecně platí, že dobrým zdrojem jsou hlavně potraviny se zelenou barvou.

Luštěniny

Také kategorie ze segmentu rostlinného, která je typická právě tím, že je velmi dobrým zdrojem bílkovin. Proto by luštěniny měly být také nezbytnou součástí každého zdravého a tedy i správného jídelníčku. Pokud se podíváme na to, jaké konkrétní do stravy zařadit, je ideální vsadit na osvědčenou trojici, a to:

  • Hrách
  • Čočka
  • Fazole

Obiloviny

U nich lze najít složení, které zaujme tím, že jsou bohaté na proteiny. Pokud hledíte na bílkoviny v potravinách a potřebujete zajistit jejich dostatečné množství, doporučujeme jít tímto směrem. A co do jídelníčku zařadit? Určitě se jedná o obilovinu zvanou jako quinoa. Dále by neměla chybět ani pohanka, nebo klasický oves. Ten se hodí třeba k snídani, kdy získáte množství důležitých látek hned ráno.

Semena a ořechy

Na první pohled jenom malé potraviny, ale na pohled druhý velmi zajímavé a velmi důležité zdroje bílkovin. Různá semena a ořechy se hodí jako alternativa ke klasickému mlsání, ať máte chuť na sladké, tak i na slané. Ořechy je možné konzumovat jakékoliv, včetně klasických arašídů, vlašských ořechů, nebo ořechů lískových. Dále je dobré dát si čas od času hrst pistácií, nebo kešu oříšků. Nic ale nezkazíte ani osvědčenými dýňovými semínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *