Ingredience:
- Čerstvá brokolice
- Kvalitní olivový olej
- Zázvor
- Sojová omáčka
- Bambusové výhonky
- Fazolové klíčky
- Bílé zelí
- Sůl a pepř
Brokolice může sloužit nejenom jako příloha, nebo i základ pro chutnou polévku, ale lze si s ní vytvořit velmi chutný zeleninový pokrm, a to na čínský, nebo chcete-li asijský způsob. Pojďme se tedy podívat, jak na to.
Brokolici omyjeme a povaříme
Základem je příprava samotné brokolice, kterou nejprve rozdělíme na ideálně stejné růžičky, ty důkladně omyjeme a poté vložíme do osolené vody, kterou přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, čekáme několik desítek minut, než bude brokolice důkladně měkká. Jakmile se tak stane, z vody ji ihned vyndáme, a vložíme do lázně s ledovou vodou. Díky tomu si tak stále zachová svou svěží zelenou barvu.
Příprava směsi je jednoduchá
Nyní už nezbývá, než si připravit onu zeleninovou směs, tedy čínskou variantu. Na pánvi rozpálíme trochu kvalitního oleje, a postupně přidáme brokolici, na menší kousky nakrájené zelí, bambusové výhonky a fazolové klíčky, a na velkém ohni zprudka a rychle restujeme. Jakmile je orestováno, a zelenina je stále ještě tvrdá, můžeme ji lehce podlít vodou a nechat krátce podusit.
Zastříkneme sojovou omáčkou a podáváme
Posledním postupem chvíli před podáváním je použití sojové omáčky. Tou zeleninu zastříkneme, zvýšíme plamen a ještě chvíli restujeme, dokud se omáčka nevypaří. V této chvíli přidáme i najemno nastrouhaný zázvor, který vše velmi příjemně ovoní. Ideální přílohou je samozřejmě rýže, popřípadě lze tento pokrm jíst i samotný, jako vegetariánský.