Ingredience:
- Lososové filety bez kostí a bez kůže
- Brambory
- Cibule
- Trocha oleje
- Vejce
- Sůl a pepř
Losos patří mezi velmi oblíbenou a také chutnou rybu, která potěší svým množstvím pro naše tělo zdravých tuků. I proto by měla být základem mnoha našich jídelníčků a měli bychom ji konzumovat alespoň jednou týdně. A na jednu variantu přípravy se nyní podíváme.
Brambory uvaříme a propasírujeme
Prvním krokem v samotné přípravě je uvaření brambor. Ty vaříme standardně, oloupané v osolené vodě. Jakmile jsou po cca 30 minutách měkké, můžeme se pustit do jejich pasírování, jako bychom připravovali bramborovou kaši. Takto poté celou směs ochutnáme, v případě potřeby ještě lehce dosolíme a poté necháme důkladně vystydnout.
Lososa promeleme v mlýnku
Mezitím, co nám brambory stydnou, si můžeme připravit lososa. To je nutné umlít, a to v běžném mlýnku na maso. Stejně tak je možné ho i nasekat, a to na velmi jemné kousky. To lze buď nožem, nebo samozřejmě v ručním sekáčku, popřípadě také mixéru. Jakmile máme hotovo, můžeme ho přidat do již studených brambor. Stejně tak do nich přidáme také najemno nakrájenou cibuli.
Propracujeme těsto a vytvoříme karbanátky
Následně už zbývá jenom poslední ingredience, a tou jsou samozřejmě vejce, která nám pomohou k tomu, abychom mohli z dané směsi vytvarovat celistvé a pevné těsto. Pokud je příliš vodnaté, můžeme přidat i trochu hladké mouky, která ho zahustí. Většinou to vzhledem k bramborovému škrobu nebude potřeba. Poté z těsta vytvoříme jednotlivé karbanátky, které už následně můžeme připravovat.
Nezdravější varianta počítá s tím, že je pomalu smažíme na pánvi v oleji. Pokud ale hledáte zdravější variantu přípravy, je možné lehce potřít plech olejem, vložit na něho karbanátky a ty vložit do trouby zhruba na 15 minut na 180 stupňů Celsia. Následně je stačí obrátit a znovu je 15 minut připravovat. Poté jsou hotové k podávání. Ideální jako samostatné jídlo například s trochou zeleninového salátu.