Ingredience:
- Listový špenát, ideálně čerstvý, popřípadě mražený
- Rýže – bílá, popřípadě hnědá varianta
- 2 lžíce olivového oleje
- Jedna menší cibule
- Trocha zeleninového vývaru
Základem tohoto receptu jsou dvě poměrně zdravé suroviny. Špenát pro svůj obsah vitamínů a rýže pro svůj obsah pro tělo potřebných sacharidů, a v případě tmavé varianty také vlákniny. Prvním krokem v přípravě je samozřejmě nutnost spařit a podusit samotné špenátové listy, k tomu nám postačí trocha oleje, na které do měkka orestujeme najemno nakrájenou cibuli.
Podusíme špenát a připravíme rýži
Jakmile je cibule orestovaná, můžeme přidat samotný špenát, který ihned zalijeme trochou zeleninového vývaru, přiklopíme pokličkou a zhruba 5 – 10 minut dusíme. Během dušení kontrolujeme, aby bylo na dně hrnce stále dostatek voda a špenát se nám nepřichytil, ale skutečně se pouze dusil. Mezitím si můžeme uvařit samotnou rýži. V tomto případě postupujeme podle návodu na samotném sáčku, a to jak v postupech proplachování, tak v postupech vaření, s ohledem na délku tohoto procesu, aby byla rýže dostatečně měkká.
Připravené suroviny smícháme a máme hotovo
Jakmile je rýže uvařená, můžeme podušený špenát nakrájet na menší kousky a přimíchat k samotné rýži, dochutit solí a pepřem, a rázem můžeme podávat. V případě italské krémové varianty rizota se doporučuje také ozdobit porci několika hoblinkami čerstvého parmezánu, který spolu s krémovou konzistencí rizota dodá skvělé chuti.