Kebab patří mezi vyhlášené turecké jídlo. Samozřejmě dnes již není problém dát si ho i kdekoliv u nás. Ale zatímco v Turecku existuje několik různých variant, u nás známe pouze jednu jedinou. V tomto receptu si ale můžeme vyzkoušet i další, která spočívá v opékání masa na samostatných tyčkách. Právě tato varianta patří v Turecku také mezi velmi oblíbenou, a to v různých masových variacích. My si v této naší připravíme kuřecí kebaby se sezamem.
Základem je příprava a naložení masa
Prvním krokem by měla být příprava kuřecích prsou, která jsou téměř bez tuku a zároveň jsou skvělým zdrojem bílkovin. K nim bychom měli využít buď konkrétní koření, nebo si vytvořit vlastní marinádu, složenou ze sojové omáčky, citronové šťávy, trochy medu, sezamu a také z koriandru. Takto je necháme alespoň tři hodiny marinovat, a poté je můžeme napichovat na špejle, popřípadě na kovové tyčky.
Příprava je nejlepší na grilu
Nyní však nastává při přípravě tohoto pokrmu poměrně velké dilema. A to hlavně proto, že ho sice můžete připravit na pánvi, ale mnohem lepší variantou je příprava na grilu. A to jak na tom na dřevěném uhlí, tak samozřejmě také na grilu plynovém. Takže následujícím postupem je tedy maso důkladně opéci, aby mělo křupavou kůrku a přitom uvnitř zůstalo šťavnaté. To docílíme prvotní vyšší teplotou, kdy se zatáhne, a následně snížíme a pomalu ho doděláváme.
Jak konzumovat? Ideálně s pečivem a zeleninou
Inspiraci z Turecka si ale můžeme vzít také v oblasti konzumace. Nejlépe je konzumovat se zeleninovým salátem, ideálně v kombinaci těch listových, zelí a rajčat. Rozhodně nic nezkazíme ani jinou variací. A jako příloha je ideální třeba turecký chléb. A pokud není k dispozici, můžeme zkusit lehce opečenou tortillu, nebo bagetu – ideálně světlou, které se k tomuto pokrmu hodí více.