Čočku zná dnes každý, ale jenom málokdo ji pravidelně využívá ve své kuchyni. Mnozí ji tak konzumují ve formě takzvané čočky na kyselo, a tím jejich kuchařské využití končí. Stejně tak dobře lze ale připravit třeba i salát s čočkou, nebo může být alternativou i dietní čočková polévka. A právě tu si v tomto receptu detailněji představíme a podíváme se, jak na ni.
Základem je čočka, kořenová zelenina a vývar
Příprava takové polévky rozhodně není nijak složitá. Důležité je pouze dodržet správný technologický postup. Ten spočívá třeba i v tom, že si nezapomeneme čočku před samotným použitím namočit. Na jak dlouho je většinou uvedeno přímo na konkrétním balení. Poté už nám nic nebrání v tom, abychom začali. Prvním krokem je nakrájení a orestování kořenové zeleniny, a to na troše olivového oleje. Jakmile zelenina lehce změkne, můžeme přisypat čočku, několikrát promíchat a následně přilít zeleninový vývar.
Vývar je ideální domácí
V tomto směru sice můžeme použít i zeleninový bujón, ale vzhledem k jeho složení rozhodně do zdravé kuchyně a zdravé stravy nepatří. Navíc v porovnání s cenou za domácí zeleninový vývar může přijít i na mnohem více peněz. Navíc domácí příprava zaručí, že dietní čočková polévka bude skutečně chutnat po zelenině a nikoliv po chemických přísadách.
Po uvaření dochutíme
Následně vše přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni zhruba hodinu, než bude čočka kompletně měkká. Jakmile se tak stane, je polévka téměř hotová. Často se doporučuje i zahuštění, a to ideálně pomocí najemno nastrouhané brambory. Poslední fází je už pouze dochucení solí a pepřem a polévka je připravena k podávání. Je ideální volbou, pokud hledáte kombinaci pevné stravy, tekutin a zároveň nekalorického jídla. To vše totiž tato polévka splní.