Pokud se řekne anémie, ví mnoho lidí to, že se jedná o nemoc spojenou s naší krví. Konkrétně se jedná o problém, kdy dochází k nízkým hodnotám hemoglobinu. Dané projevy této nemoci jsou poté jasně charakteristické. Tím prvním je celková bledost organismu, ale dosahuje se také pocit velké únavy a slabé fyzické kondice. V některých případech může docházet i k tachykardii. I z toho důvodu by lidé trpící touto nemocí měli dbát na správnou stravu. Dieta při anémii vám může ukázat konkrétní cestu, jak na to, abyste se mohli i bez léků cítit mnohem lépe. Je třeba totiž pouze vědět, jaké potraviny je správné konzumovat a v jakém množství.
Co by mělo být základem? Samozřejmě železo
Hlavní příčinou této nemoci je nedostatek železa v našem těle. Proto je tedy nezbytné ho do našeho těla různými způsoby dodávat a doplňovat. V tomto směru existují konkrétní potraviny, které jsou na něho skutečně bohaté, a tak nám mohou výrazně pomoci. A každá dieta při anémii jich tak obsahuje velké množství. Začneme-li nemasitou potravou, potom se doporučují různá semena, především potom ta dýňová. Stejně tak ale mohou pomoci cereálie, otruby nebo sója.
Pomůže i zelenina
Z hlediska zeleniny je třeba vsadit i na luštěniny. Z těch má nejvíce obsahu železa jak čočka, tak i fazole. Stejně tak byste ale neměli zapomínat na oblíbenou sezonní pochoutku, kterou je v současné době chřest. Ten poté doplní také brambory, ale i špenát. K němu se váže jedna zajímavost, a to že byl dlouho doporučován jako zelenina s největším množstvím právě železa. Ukázalo se však, že se jednalo o chybu. Železo sice obsahuje, ale rozhodně ne v tak obrovském množství, jak se několik let myslelo.
Na co také nesmíme zapomínat? Především na maso
Pokud zmiňujeme ty nejdůležitější potraviny, které by měla dieta při anémii obsahovat, rozhodně nesmíme zapomenout ani na maso. Začneme nejdříve mořskými plody, které jsou také bohatým zdrojem nutného železa. V daném směru se jedná jak o různé mušle, tak i o ústřice, ale také krevety nebo řadu mořských ryb. Ty nejlepší jsou poté sardinky.
Kromě mořských ryb a plodů je poté ideální téměř jakékoliv červené maso. Nejčastěji je tedy doporučováno to hovězí. Problémem není ani maso bílé, a to ať už kuřecí, tak i krůtí. Doporučovány jsou ale také vnitřnosti, především potom játra. Zde je vhodná konzumace jak kuřecích, tak i vepřových nebo hovězích.
Ideální je jídelníček postavený na těchto potravinách
Soupis kvalitních potravin obsahujících železo je tedy jasně dán, a tak by měl každý, kdo touto nemocí trpí, zasadit pokrmy z nich i do svého jídelníčku. Tento jídelníček by měl samozřejmě korespondovat se základy zdravé výživy, jinak nebude dieta při anémii nikdy tak účinná, jak se očekává. Vzhledem k danému jídelníčku je třeba říci i to, že je důležitá také pravidelnost. Tou se rozumí, že bychom měli dané potraviny a jídla z nich jíst po celý den, ideálně v pěti různých porcích. To povede k tomu, že budeme tělu potřebné železo dodávat nepřetržitě. A to je vzhledem k problémům to nejdůležitější.
Na pestrou stravu nezapomínejte
Ačkoliv jsme zmínili pouze určité typy potravin, rozhodně to neznamená soustředit se výhradně jenom na ně. Jelikož se totiž tato dieta musí držet skutečně dlouhodobě, často i celý život, je nezbytné dbát na co nejpestřejší stravu. A tak by v ní nemělo chybět ano ovoce a zelenina, bílkoviny, mléčné výrobky a řada dalších produktů. Právě bílkoviny, ale například i vitamíny B a C jsou totiž při léčbě anémie také poměrně prospěšné.