Různé recepty na koláče zná určitě každý z nás. Bohužel většina z nich má jednu velkou nevýhodu, a tou je kynuté těsto, které pro naše zdraví není to nejlepší. Zvláště, pokud se snažíme držet dietu. Naštěstí existuje alternativa, a to ovesný koláč. V tomto případě ve variantě s rozinkami, ale bez problémů ho můžeme připravit i s jiným, pro nás s oblíbenějším ovocem.
Stačí několik základních surovin
Základem jsou tedy ovesné vločky smíchané s trochou mléka, aby vznikla ovesná kaše. Druhou přísadou jsou taktéž zmíněné rozinky, které přímo do ní vsypeme, a v míse důkladně promícháme. Dalšími surovinami je poté máslo nebo margarín, třtinový cukr a skořice či vanilkový lusk. V tomto ohledu postupujeme tak, že máslo či margarín rozehřejeme na pánvi a přidáme cukr se zmíněnými dochucovadly. Poté necháme lehce prohřát a následně přilijeme do dané ovesné směsi. Tím jsme připraveni k pečení.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů
Mezitím si můžeme předehřát troubu, ve které budeme koláč péci. Jakmile máme ovesné těsto s přísadami hotové, rozprostřeme ho na plech, ideálně s pečícím papírem. Ideální je vytvořit vrstvu okolo 1 – 1,5 centimetru. Samozřejmě v závislosti na množství. Poté už můžeme vložit do trouby, kde by měl být upečený během 15 – 20 minut. Poté vyndáme, necháme vychladit na pokojovou teplotu a můžeme servírovat. Tento koláč je tak ideální volbou nejenom jako odpolední svačina, ale může posloužit třeba i jako snídaně, kdy k němu přidáme sklenici mléka a čerstvé ovoce, a dokonale nastartujeme náš den.