Těhotenství prožívá mnoho žen velmi pozitivně, jelikož se jedná o období, kdy se v nich samotných vytváří nový život. Vše samozřejmě vrcholí porodem daného dítěte. V tomto směru snad každá matka počítá s tím, že po porodu nebude mít takovou váhu ani postavu, jako před ním. A právě pro ty, které to tak nechtějí nechat, je určena dieta pro kojící matky. Ta má oproti mnoha jiným jasně daná specifika, jelikož zohledňuje to, že matka svým mateřským mlékem krmí své dítě, a to by mělo dostávat všechny potřebné živiny, ale i energii. Obecně by se dalo říci, že tato dieta je oproti jiným redukčním programům zaměřena na adekvátní přijímané množství energie a živin.
Není ideální hubnout hned po porodu
V souvislosti s touto dietou také platí jedno důležité pravidlo, a to nezačínat hned. Tělo by se mělo nejdříve stabilizovat, a teprve poté je možné začít se samotným redukčním programem. U něho je důležitá právě ona energetické hodnota, jelikož je třeba brát na vědomí to, že kojením ženské tělo ztrácí zhruba 300 – 500 kalorií denně, které se touto činností zkrátka spálí.
Jaká energetická hodnota je ideální?
Pokud bychom tedy měli uvést ideální energetické příjem, který je při kojení skutečně ten správný, potom se jedná o 2 000 kalorií denně. Toto číslo bylo stanoveno mnohými odborníky jak na těhotenství, tak na kojení i správnou výživu. A to vše také proto, že menší energetická hodnota by mohla mít negativnější vliv na funkci těla, a tím i kvalitu samotného mléka. Samozřejmě dodržovat striktně konkrétně tuto přesnou hranici nejde, ale je třeba mít na paměti, že velké riziko nastane v případě, kdy při dietě energetický příjem klesne pod 1 500 kalorií. Poté je taková dieta pro kojící matky nejenom nebezpečná pro vás, ale i pro vaše samotné dítě.
Kolik se dá zhubnout?
Již množství kalorií a důležitá pestrost stravy napovídá, že se v tomto případě jedná o pozvolnější redukční program, který však může přinést dlouhodobé výsledky. Rychlost hubnutí je 0,5, ale i 1 kilogram za týden, což je poměrně vysoké číslo. Základem stravy by poté měly být kromě pestré stravy také bílkoviny. Ideální je získávat je z libového drůbežího či hovězího masa, z vaječných bílků nebo nízkotučných mléčných výrobků. Všechny tyto potraviny jsou ale důležité i z hlediska vitamínů a minerálů.
Proč jíst pestrou stravu?
Důvod je jasný, a to jsou tělu dodávané živiny, které potřebuje ke správnému fungování a k správné tvorbě mateřského mléka. Výše jsme zmínili červené maso, které je nezbytné pro dostatek železa, který do našeho těla dostáváme. Nízkotučné mléčné výrobky jsou poté skvělým zdrojem nezbytného vápníku. Dále ještě nezazněla ovoce a zelenina, která je poté ideálním zdrojem celé řady vitamínů, hlavně potom vitamínu C. Ideální jsou v tomto směru citrusy, ale třeba také něco tak běžného, jako je hlávka zelí.
Hlavně nehladovět
Z hlediska složení našeho jídelníčku potom může pomoci i takzvaná potravinová pyramida, která nám může udat ten správný směr, na jehož základě budeme sledovat přijaté kalorické hodnoty. Dále je důležité rozdělit si jídlo alespoň do 5 denních porcí v pravidelných intervalech. Důležité je nemít mezi těmito porcemi hlad. Pokud nastane, je to signál k tomu přidat více jídla, nebo něco sníst mezi nimi. Pokud jsou však dodávané kalorické hodnoty na svém vrcholu, nemusíte zoufat, jelikož plně stačí kousek zeleniny, která hodnotu téměř nenavýší.
Další důležitou informací je to, že jakékoliv zdravotní potíže plynoucí z diety by měly být impulsem pro přerušení dietního plánu a zvýšení kalorického příjmu. Nejčastěji se může jednat o závratě či únavu.