Sardinky jsou velmi oblíbenou pochoutkou, kterou většina z nás zná pouze jako konzervované. V současné době ale není problémem získat je i čerstvé, jelikož oddělení ryb v mnoha řetězcích dokáže našim požadavkům vyjít vstříc. Poté není problémem pochutnat si na této delikatese i doma, a připravit si grilované sardinky.
Vcelku, nebo ve formě filetů
Jakmile máme sardinky připravené, nabízí se otázka, jakým způsobem je připravit. Jednou z variant je věnovat více času přípravě, a pochutnat si na této delikatese bez nutnosti vybírání kostí. Druhá varianta má snadnější přípravu, kdy ryby marinujeme vcelku, ale při samotné konzumaci je třeba dávat pozor na kosti.
Pokud se rozhodnete sardinku filetovat, záleží vždy na její velikosti. Větší kusy se filetují stejně jako běžné ryby, a to tažením nože po páteři. U těch malých stačí odkrojit hlavu, zručně zapojit palec, kterým páteř snadno vytlačíte ven. Následně odříznete ocas a filet je hotový.
Připravte si chutnou marinádu
Samotné grilované sardinky by měly především překvapit příjemnou chutí. Sami o sobě mají jemné maso, čemuž je dobré přizpůsobit marinádu. Zapomeňte na kvanta oleje, jelikož plně postačí 2 lžičky kvalitního olivového, který se následně smíchá s citronovou šťávou. Tuto směs je vhodné doplnit středomořskými bylinkami, ideálně oreganem. Vhodný může být ale i tymián či rozmarýn.
Za hodinu na pánev či gril
Takto marinovat je necháme zhruba 1 hodinu. Pokud bychom je v marinádě nechali déle, kyselost citronu může způsobit výrazné poškození struktury masa, a nám ztíženou práci. Z marinády je poté vkládáme přímo na gril, nebo na rozehřátou pánev. Délka přípravy závisí na jejich velikosti. U těch největších stačí 2 – 4 minuty z každé strany. U malých se vejdeme i do jedné minuty. Následně je vše připraveno k servírování, a to ideálně s grilovanou zeleninou.