Bramborový salát není jenom jídlem, které si budete moci dopřát na Štědrý den. Jde o zajímavou a chutnou přílohu, kterou lze připravit kdykoliv během roku. Pokud se obáváte toho, že je to kalorická bomba, máte pravdu. Zde je návod, jak připravit dietní alternativu.
Zapomeňte na uzeninu
Obvykle je do bramborového salátu přidávána uzenina. Nejčastěji se jedná o levnější druhy salámů, jako je junior, nebo gothaj. Ty nejsou ani dietní, ani příliš zdravé. Proto na ně ve verzi dietního bramborového salátu zapomeňte. Uvidíte, že vám bude dokonale chutnat i bez nich.
Nehodí se ani majonéza
Když víte, z čeho se vyrábí, jistě víte i to, že se jedná o další kalorickou bombu. Dietní bramborový salát tedy nesmí obsahovat ani majonézu. Buď je možné připravit si suchou verzi, nebo je možné improvizovat s něčím, co je přece jenom dietnější. Jak na to? Pokud chcete zachovat osvědčenou konzistenci, použijte:
- Nízkotučný bílý jogurt
- Sůl a pepř
- Nasekané čerstvé bylinky
Co bude základem?
Co oproti klasickému receptu vynechat a co je třeba nahradit, to již víte. Nyní se podívejme na to, co by mělo být základem, takového dietního bramborového salátu. Kromě brambor, které by měly být takzvané salátové, a tedy více lojovité, to je určitě hrášek, stejně jako mrkev, přičemž bát se nemusíte ano vajíčka. Když chcete maximálně zdravou variantu, použijte jenom bílky, jelikož žloutky mohou obsahovat cholesterol. Toto je základ, který stačí dosolit a opepřit, a v případě zájmu přidat jogurtovou zálivku.
Nechte odležet
Co je velkým tajemstvím dobrého bramborového salátu? Rozhodně to, že se v něm jednotlivé chutě propojí. Co máme na mysli? Pokud chcete dokonalý výsledek, tak vám doporučujeme nechat bramborový salát alespoň 12 hodin odležet v chladu. Chutě se zajímavě propojí a výsledek bude lepší, než při okamžité konzumaci.