Když se mluví o másle, tak nejčastěji o tom klasickém – tedy o živočišném produktu. Pokud patříte do skupiny veganů, nebo hledáte kvalitní rostlinnou náhražku, potom zkuste dýňové máslo. Jedná se o něco velmi chutného, co si stoprocentně zamilujete.
Jak si dýňové máslo připravit?
Oprostěte se od faktu, že máslo je jenom to, co znáte v podobě živočišného produktu. Dýňové máslo je něco zcela jiného. Svůj název dostalo podle základní suroviny, kterou je máslová dýně. Ta je nutností pro přípravu. Připravte si proto právě tento typ dýně, ke kterému přidejte i několik dalších surovin, a to:
- Olivový olej
- Bylinky
- Sůl a citronovou šťávu
Jakmile máte vše připraveno, dejte dýni na pár minut do rozehřáté trouby. Ohřeje se a lehce se zapeče, což se projeví na výsledné chuti. Následně ji vyndejte, důkladně vydlabejte a smíchejte s ostatními surovinami. Ideální je vše rozmixovat na hmotu, která je podobná máslu. Tu poté necháte vychladnout a můžete podávat.
A pokud vám nevadí ani živočišná část, můžete olivový olej nahradit klasickým máslem. Samozřejmě jenom tím kvalitním, s dostatečným obsahem tuku. Ideální je samozřejmě to podomácku vyrobené.
Co bude vaše máslo obsahovat?
Nejenom, že si vytvoříte skvělou pochoutku. Můžete si být jisti také tím, že při každé konzumaci dostanete do těla mnoho důležitých vitamínů. Co dýně a tedy i dýňové máslo obsahuje? Je to třeba známý antioxidant v podobě vitamínu C. Není ale jediným, jelikož opomíjet rozhodně nelze ani další vitaminy, a to ty ze skupiny B. Konkrétně je to potom B1 a také B2.
Dále nelze zapomenout také na provitamin A. ten je mnohem lépe znám jako betakarotén. Ten se stává dokonalým pomocníkem hlavně pro vaši kůži. Dokáže pomoci lepšímu a dlouhotrvajícímu opálení, ale hlavně se jedná o pomocníka, který vaši kůži umí velmi dobře ochránit před stáne nebezpečnějším UV zářením.